Καναδάς: Τα Σχολεία της Ντροπής!

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη 

Ο Καναδάς συγλονίζεται τις τελευταίες εβδομάδες από την αποκάλυψη ότι 215 λείψανα παιδιών βρέθηκαν θαμμένα σε ένα σχολείο αφομοίωσης των Ινδιάνων στην Κάμλουπς της Βρετανικής Κολομβίας.

Η Καθολική Εκκλησία κατηγορείται για τη χρήση βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης αυτών των παιδιών. Τα σχολεία αφομοίωσης (Residential schools) ιδύθηκαν το 1880 με σκοπό να εκπαιδεύσουν και να εκχριστιανίσουν τα παιδιά των αυτόχθονων Ινδιάνων στις μεγάλες επαρχίες του Καναδά. Η κυβέρνηση του Καναδά σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία δημιούργησαν στα τέλη του 19ου αιώνα αυτά τα σχολεία, στα οποία κυριολεκτικά έσυραν ανήλικα παιδιά απάγοντάς τα απο τις δικές τους αυτόχθονες κοινωνίες προκειμένου να τα αφομοιώσουν στην δυτιοκοευρωπαϊκή κουλτούρα.

Το τελευταίο σχολείο αφομοίωσης έκλεισε το 1997 μέσα σε γενική κατακραυγή.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, 150.000 παιδιά αυτοχθόνων πληθυσμών του Καναδά απήχθηκαν κυριολεκτικά απο τις οικογένειές τους και σύρθηκαν παρά τη θέλησή τους στα σχολεία αφομοίωσης, τα οποία ήταν οικοτροφεία που διοικούσαν ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Τα παιδιά παρέμεναν μέχρι την ενηλικίωσή τους σε αυτά τα σχολεία χωρίς το δικαίωμα να έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους.

Αρχιτέκτονας αυτής της ιδέας ήταν ο περίφημος Ryerson ιερέας της Εκκλησίας των Μεθοδιστών και δάσκαλος. Το Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του στο Τορόντο βανδαλίστηκε μετά την αποκάλυψη για τα λείψανα των 215 παιδιών ,το άγαλμά του γκρεμίσθηκε και στη θέση του, οι διαδηλωτές τοποθέτησαν 215 ζευγάρια παιδικών παπουτσιών εις μνήμην των παιδιών που δολοφονήθηκαν από το σύστημα των σχολείων αφομοίωσης.

Επίσης, οι καθηγητές του εν λόγω Πανεπιστημίου ζητούν την αλλαγή του ονόματος του πανεπιστημίου Ryerson καθότι θεωρείται πλέον ο βασικός υπεύθυνος αυτής της τραγικής πολυετούς ιστορίας. Η Olson- Pitawanakwat αυτόχθων ακτιβίστρια είπε ότι η ανακάλυψη των λειψάνων ρίχνει φως στον όρο «πολιτιστική γενοκτονία». Σημείωσε ότι η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά χρησιμοποίησε τον όρο στην έκθεσή της. «Υπάρχει δισταγμός εκ μέρους της καναδικής κυβέρνησης και του κοινού να συμφωνήσει με αυτή την ορολογία», είπε. “Είναι μια κλήση αφύπνισης για αυτήν τη χώρα, τον Καναδά, που έχει δώσει τόσα καλά στον κόσμο του, και που όμως έχει συνεργήσει σε μια πολύ θλιβερή και τραγική ιστορία ρατσισμού και θεσμικού ρατσισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.” «Αυτούς τους δύο αιώνες υπήρχαν 130 σχολεία αφομοίωσης στον Καναδά όπου ίσως βρίσκονται θαμμένα χιλιάδες αυτόχρθονα παιδιά», σημείωσε.

Η ίδια επισήμανε ότι οι κοινότητες των αυτοχθόνων ζητούν πλέον να οριστεί η υπόθεση των σχολείων αφομοίωσης ως πολιτιστική γενοκτονία, τονίζοντας: “Η συγγνώμη δεν είναι τίποτα για εμάς. Μια συγγνώμη θα έπρεπε να είχε ζητηθεί πριν από χρόνια, όχι το 2021.”

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Καρδινάλιος Τόμας Κόλινς, ο Ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος του Τορόντο, δήλωσε ότι η εκκλησία εργάζεται προς συμφιλίωση με τους αυτόχθονες πληθυσμούς όσον αφορά στην κακοποίηση που υπέστησαν τα παιδιά και οι οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού συστήματος αφομοίωσης. .

Από τον 19ο αιώνα έως το τελευταίο σχολείο που έκλεισε το 1996, περισσότερα από 150.000 παιδιά των Πρώτων Εθνών υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν χριστιανικά σχολεία που χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος ως μέρος ενός προγράμματος για την αφομοίωσή τους στην καναδική κοινωνία. Οι ιερωμένοι είχαν πλήρη και ανεξέλεγκτο έλεγχο στα παιδιά των αυτοχθόνων αναγκάζοντάς τα να γίνουν Χριστιανοί, και να πάψουν να μιλούν τις μητρικές τους γλώσσες. Επρόκειτο για ένα βίαιο απογαλακτισμό από τις κοινωνίες τους τον οποίο πληρώνουν σήμερα με ισχυρό αντίτιμο οι φυλές των Πρώτων Εθνών.

Το Εθνικό Κέντρο Αλήθειας και Συμφιλίωσης εκτιμά ότι περίπου 4.100 παιδιά πέθαναν στα σχολεία, με βάση τα αρχεία θανάτου, αλλά είπε ότι το πραγματικό σύνολο είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερο. Το Κέντρο ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός παιδιών αυτόχθονων που στάλθηκαν βίαια σε σχολεία αφομοίωσης δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους.

Η κυβέρνηση του Καναδά διέταξε να είναι μεσίστειες οι σημαίες για τους φόνους των 215 μαθητών, ενώ ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό έκανε έκκληση στον πάπα Φραγκίσκο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας για την σεξουαλική κακοποίηση και τις μαζικές δολοφονίες των παιδιών που φοίτησαν με βία στα σχολεία αφομοίωσης. Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε μια μικρή αναφορά πρόσφατα στο θέμα αλλά δεν ζήτησε ευθέως συγγνώμη, ανεβάζοντας το αντιεκκλησιαστικό μένος σε ολόκληρο τον Καναδά.

Πάντως, ο Καναδάς απ΄άκρη σε άκρη ζεί την εθνική ντροπή των σχολείων αφομοίωσης κλαίγοντας πάνω απ΄τα λείψανα των 215 παιδιών!