Η Μέρκελ στο Λονδίνο. Επί τάπητος ταξιδιωτικοί περιορισμοί και μετά-Brexit εποχή

Η σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη Βρετανία έχει πολιτικό υπόβαθρο, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η τελευταία φορά που θα παραστεί στη χώρα ως γερμανίδα καγκελάριος. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει σκοπό σήμερα να τιμήσει και να πλέξει το εγκώμιο στις σχέσεις των δυο κρατών παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν. Ο βρετανός πρωθυπουργός λίγο πριν την άφιξή της έκανε λόγο «για μια σταθερή φιλία με κοινή προσέγγιση σε πολλά θέματα». Είναι όμως γνωστό ότι η σχέση των δυο ηγετών δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς κυρίως λόγω του Brexit, όπου και ο Μπόρις Τζόνσον πρωταγωνίστησε.

Τώρα όμως και οι δύο πλευρές κάνουν προσπάθεια γεφύρωσης των σχέσεων.  Η βρετανική κυβέρνηση σε μία κίνηση που δεν συνηθίζει, κάλεσε την  Άνγκελα Μέρκελ να παραστεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν το 1997, πριν 24 ολόκληρα χρόνια, στον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Μάλιστα, οι δύο πολιτικοί ηγέτες αναμένεται αργότερα να ανακοινώσουν μια ετήσια συνάντηση των Υπουργικών Συμβουλίων των δυο κρατών, αρχής γενομένης από το 2022. Αμφότεροι στοχεύουν σε μια πιο αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία.

Eμπόριο, Μπρέξιτ και Βόρεια Ιρλανδία τα κύρια ζητήματα

Τζόνσον, Μέρκελ

Ο Τζόνσον ο 5ος βρετανός πρωθυπουργός που συναντά τη Μέρκελ στην 16χρονη πορεία της ως καγκελάριος

Προς τιμήν της δεκαεξάχρονης πορείας της Μέρκελ στην Καγκελαρία, αλλά της ακαδημαϊκής της καριέρας, θα δημιουργηθεί ένα ακαδημαϊκό μετάλλιο που θα φέρει το όνομα της γερμανοβρετανίδας αστροφυσικού Κάρολαϊν Χέρσελ. Το μετάλλιο αυτό θα επιβραβεύει κάθε χρόνο, με 10.000 λίρες, γυναίκες επιστήμονες στο χώρο της αστροφυσικής.

Ακόμα θα ανακοινωθεί και η αύξηση στη χρηματοδότηση του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών των δυο χωρών «UK – German Connection» στο οποίο συμμετέχουν περίπου 4.300 μαθητές το χρόνο.

Στην ατζέντα Τζόνσον-Μέρκελ θα τεθεί και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών έστω για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς, καθώς η Γερμανία είναι αυτή που κρατά την σκληρότερη θέση και επιβάλλει 14ημερη καραντίνα ακόμα και στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς, ενθαρρύνοντας σε παρόμοιες πρακτικές την υπόλοιπη Ευρώπη, υπό το φόβο της μετάλλαξης Δέλτα.

Αν και πέρασαν λίγες ημέρες από τις συζητήσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στη Κορνουάλη, το εμπόριο και το Brexit θα τεθούν για ακόμα μια φορά επί τάπητος, καθώς ακόμα εκκρεμεί το θέμα της Β. Ιρλανδίας που βρίσκεται σε καθεστώς παράτασης.

Η 22η και τελευταία επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ θα ολοκληρωθεί στο κάστρο του Ουίνσδορ, όπου θα γίνει δεκτή από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

DW