Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι πολύ πιο “νέοι” σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Το αποδεικνύουν έρευνες γεροντολόγων στη Φινλανδία. 

Παλιότερα οι άνθρωποι σε πολλές αρχειακές φωτογραφίες φαίνονταν μεγάλοι και πολύ πιο γερασμένοι σε σχέση με αντίστοιχες ηλικίες σήμερα. Πολλοί το απέδιδαν σε κακές φωτογραφίες, δεδομένης της τότε τεχνολογίας. Ομως σύμφωνα με έρευνα Φιλανδών ερευνητών δεν φταίνε οι κακές φωτογραφίες Οι ερευνητές έκαναν εξετάσεις σε άτομα ηλικίας 75-80 ετών πριν από 28 χρόνια, και τις επανέλαβαν και σε άτομα της ίδιας ηλικίας σήμερα. Κι αλήθεια είναι πως εντόπισαν πολύ σημαντικές διαφορές.

Οι εβδομηνταπεντάρηδες σήμερα περπατούν πιο γρήγορα, έχουν περισσότερη δύναμη στα χέρια και πολύ περισσότερη στα γόνατα από ό,τι είχαν οι παλιοί και έχουν καλύτερη μνήμη και καλύτερες διανοητικές ικανότητες. Αυτό είναι ενδιαφέρον και σημαντικό. Πέραν όλων των άλλων, σημαίνει ότι καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής δεν προστίθενται απλά περισσότερα χρόνια γηρατειών στη ζωή μας -μάλλον προστίθενται περισσότερα χρόνια μέσης ηλικίας. Ως προς το διανοητικό σκέλος,μεγάλη σημασία είχε και προφανώς έχει η εκπαίδευση και δη η διαρκής εκπαίδευση.

  • walking speeds .2-.4 meters per second faster
  • grip strengths 5%-25% stronger
  • knee extension strengths 20%-47% higher
  • better verbal fluency, reasoning, and working memory