Η οικογένεια “Λουμίδης”, το καφεκτοπτείο, το λογοτεχνικό πατάρι και η εξέλιξη επί 111 χρόνια! Νέες διαδρομές πλέον μέσα και από e-shop.

Όταν το 1910 τρία αδέλφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης, άφηναν τη γενέτειρά τους αναζητώντας εργασία στον Πειραιά και μετά από μια σειρά εργασιών του ποδαριού επένδυαν στη διαδικασία της παρασκευής και του καβουρδίσματος του καφέ, χρησιμοποιώντας τα «πρωτόγονα» μέσα της εποχής, δεν περίμεναν πως το δημιούργημα τους θα παραμείνει στο προσκήνιο για 111 χρόνια. Και βέβαια θα μετεξελιχθεί χρησιμοποιώντας ψηφιακά κανάλια για την πώληση καφέ.

Πλέον το e-shop που λάνσαραν το 2020 τα Καφεκοπτεία Λουμίδη κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας. Μέχρι στιγμής, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τον ελληνικό καφέ να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των πελατών και να κρατά την ηγετική θέση του στην κατανάλωση καφέ στο σπίτι. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 380.000 επισκέψεις καταναλωτών και έχουν διεκπεραιωθεί πάνω από 13.000 παραγγελίες πανελλαδικά.

Ο Ιάσων Λουμίδης, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, σημείωσε: «Το e-shop μας έχει αναδειχθεί, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του, σε αξιόπιστο και γρήγορα αναπτυσσόμενο κανάλι πώλησης για την επιχείρησή μας. Σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με την πανδημία Covid-19 απαιτείται να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε λύσεις που στηρίζουν τους πελάτες μας και ενισχύουν την ψηφιοποίηση της εμπορικής μας δραστηριότητας». Η εταιρεία που πλέον ανήκει στη Nestle μετά την εξαγορά της το 1987, έχει περάσει σε φάση ανανέωσης και αλλαγής. Όλα αυτά συνδυάζοντας την παραδοσιακή της εικόνα στον καφέ αλλά με μοντέρνα πλέον εργαλεία.

Η ιστορία του Λουμίδη

Η εταιρεία των αδελφών Λουμίδη από το 1922 είχε ως έδρα την οδό Ρετσίνα. Εκεί με τον καβουρντισμένο καφέ τα τρία αδέλφια δημιούργησαν σταδιακά το πρώτο δίκτυο κατ’ οίκον διανομών με κάρα, πωλώντας καφέ στις γειτονιές του Πειραιά. Κατόπιν οι αδελφοί Λουμίδη αποφασίζουν να επεκταθούν, εγκαινιάζοντας ένα νέο κατάστημα στην οδό Τσαμαδού ενώ το 1928 ιδρύουν την εταιρεία «Α. Λουμίδης και ΣΙΑ» που προωθεί τον καφέ Βραζιλίας, και το 1932 εγκαινιάζουν το Καφεκοπτείο στην καρδιά της Αθήνας, στο σημείο όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν το καφενείο του Γιάννη Χάφτα. «Καφέ Βραζιλίας σαν θέλεις να πιεις / Και κέφι να κάνεις ωσάν μερακλής / Στο δρόμο Αιόλου μες στα Χαυτεία /Λουμίδης& Σία», έγραψε ο ποιητής Γεώργιος Σουρής. Ο καφές Λουμίδη γίνεται ευρέως γνωστός και αποσπά διεθνείς διακρίσεις σε εκθέσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία. Η επιχείρηση επεκτείνεται ακόμα περισσότερο με την ίδρυση του πρώτου καφεκοπτείου στη Θεσσαλονίκη, και δύο ακόμη να ακολουθούν ως το τέλος του Μεσοπολέμου.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το κατάστημα – καφενείο της Σταδίου με το γνωστό «πατάρι του Λουμίδη» : όλα τα γνωστά ονόματα της λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και δημοσιογραφικής Αθηναϊκής σκηνής συχνάζουν και συζητούν εκεί τα δρώμενα της εποχής πίνοντας καφέ Λουμίδη. Το 1958 ιδρύεται η εταιρεία  «Ελληνική Βιομηχανία Σοκολάτα – Κακάο Λουμίδη» με ανέγερση του υπερσύγχρονου εργοστασίου στη Λεωφόρο Αθηνών. Παράλληλα εγκαινιάζονται πλήθος καφεκοπτείων σε όλη την επικράτεια. Το 1974 ξεκινά το σύγχρονο εργοστάσιο βιομηχανικής παραγωγής τυποποιημένου καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Με την εξαγορά από τη Nestle η εταιρεία περνάει σε νέα φάση και το 2020 γιόρτασε τα 110 της χρόνια.

 πηγη