Τι δεν πήγε σωστά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ;

Ενα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων και που δεν μπορεί εύκολα να απαντηθεί αυτή τη στιγμή, αν και μια εικόνα ήδη έχει σχηματιστεί. Εντοπίσαμε και παραθέτουμε τμήμα του σχετικού άρθρου του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή 

Τι δεν έγινε σωστά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με αποτέλεσμα σπίτια, επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών να γίνουν στάχτη; Αργησαν ή όχι τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν στη φωτιά της Βαρυμπόμπης; Αφέθηκε ή όχι στην τύχη της η Εύβοια για να σωθούν η Αττική και η Αρχαία Ολυμπία; Υπήρξε ή όχι σωστός συντονισμός της Πυροσβεστικής με την αυτοδιοίκηση και τα δασαρχεία; Απευθύναμε τα ερωτήματα σε εν ενεργεία και πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, καθώς και σε αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναζητώντας απαντήσεις.

Ενα σημείο κριτικής σχετικά με τη διαχείριση της φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη αφορά την απουσία –όπως καταγγέλλεται– εναέριας επιτήρησης. Για τις ημέρες που υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (επίπεδο 4), προβλέπεται ότι πυροσβεστικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες, ούτως ώστε να εντοπίσουν ή ακόμα και να «χτυπήσουν» τη φωτιά το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται για ζήτημα που απασχόλησε την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, καθώς ούτε τότε η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είχαν εφαρμόσει το συγκεκριμένο προληπτικό μέτρο. Σήμερα έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής λένε ότι εάν είχε υπάρξει εναέρια επιτήρηση, ο χρόνος της πρώτης προσβολής θα ήταν μικρός και η εξέλιξη της πυρκαγιάς πολύ διαφορετική.

Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη (σ.σ. από την Πυροσβεστική δείχνουν ως υπεύθυνη τη ΔΕΗ) εκδηλώθηκε σε απόσταση αναπνοής από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου, όπου σταθμεύουν πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροσκάφη. Το πρωί της 3ης Αυγούστου στο Τατόι βρίσκονταν τουλάχιστον δύο ελικόπτερα Ερικσον αλλά και δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractors, ενώ εντός της εγκατάστασης υπάρχουν τέσσερις υδατοδεξαμενές για ανεφοδιασμό με νερό. Εάν η εκδήλωση της φωτιάς έγινε άμεσα αντιληπτή και ταυτόχρονα δόθηκε εντολή για απογείωση εναερίων μέσων, τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη από το Τατόι θα χρειάστηκαν τουλάχιστον 20 λεπτά έως ότου επιχειρήσουν στο μέτωπο.

Η συνέχεια του άρθρου στην Καθημερινή εδώ