Η Μπιάνκα Τζάγκερ αποκαλεί δικτάτορα τον Ντανιέλ Ορτέγα και θεωρεί ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Η πρώην σύζυγος του Μικ Τζάγκερ δεν είναι αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι. Μία διαχειρίστρια αναμνήσεων, δηλαδή, από την καλή εποχή της ροκ μουσικής. Αντιθέτως, σήμερα συστήνεται ως αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγωνιά για την πατρίδα της, τη Νικαράγουα.
Για όσους δεν θυμούνται : Η Μπιάνκα Πέρες Μορένα γεννήθηκε στη Μανάγκουα της Νικαράγουας στις 2 Μαΐου 1945, σε μια οικογένεια χωρίς μεγάλες οικονομικές ανέσεις – η μητέρα της είχε χωρίσει από τον έμπορο πατέρα της και είχε να μεγαλώσει μόνη τρία παιδιά. Μαχητική όπως πάντα με τις στέρεες απόψεις της και την επιμονή του ανθρώπου που έχει δει, έχει ζήσει και έχει το δικαίωμα να μιλάει, η πρώην κυρία Τζάγκερ παίρνει μέρος αυτές τις ημέρες στην Περιβαλλοντική Διάσκεψη Ρίο+20, στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

Η διάσημη Νικαραγουανή μίλησε στο Σπηγκελ για την πατρίδα της και τον δικτάτορα Ορτέγκα, κατηγορώντας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για το ότι ουσιαστικά έχει αποκλείσει από την πολιτική σκηνή της χώρας οποιοδήποτε κόμμα, οποιοδήποτε πολιτικό, ικανό να συμβάλλει υπό τις σημερινές συνθήκες στην ανατροπή των απαράδεκτων δεδομένων της Νικαράγκουας.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, λέει η Μπιάνκα Τζάγκερ είναι πολύ χειρότερος από τον Σομόζα, αν και ο Σομόζα  ήταν επίσης ένας αδίστακτος και βάναυσος δικτάτορας. Ο Ορτέγκα κρατά όμηρο όλο τον λαό της Νικαράγουας. Πρόκειται για έναν δικτάτορα που διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συνεχίζει σήμερα να δολοφονεί πολίτες που αντιστέκονται.  Όποιος του αντιτίθεται μπορεί να γίνει θύμα ασταμάτητου διωγμού – μπορεί να απαχθεί και να κρατηθεί όμηρος ή να φυλακιστεί. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του απήγαγαν και κρατούν όμηρους 30 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων επτά υποψηφίων για την προεδρία, εξαλείφοντας de facto κάθε σημαντική ηγεσία της αντιπολίτευσης.

 

Η Μικ Τζάγκερ και η Μπιάνκα

Αισθάνομαι προδομένη, προσθέτει η Μπιάνκα Τζάγκερ, όπως είμαι σίγουρη ότι προδομένοι αισθάνονται πολλά εκατομμύρια Νικαραγουανών αλλά και άνθρωποι απ όλο τον κόσμο που κάποτε πίστεψαν στους Σαντινίστας. Ο Ντάνιελ Ορτέγκα δεν είναι επαναστάτης ηγέτης.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα είναι ένας δολοφόνος δικτάτορας.

Δεν μιλάμε για δεξιά και αριστερά.

Μιλάμε για σωστό και λάθος.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα με τη σύζυγό του