Home Διεθνη Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη και απειλούν με αντίποινα όσους βοήθησαν ΗΠΑ και συμμάχους

Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη και απειλούν με αντίποινα όσους βοήθησαν ΗΠΑ και συμμάχους

by bot

Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη και απειλούν με αντίποινα όσους βοήθησαν ΗΠΑ και συμμάχους.

Η διεθνής κοινότητα, μετά την αποδόμηση της έννοιας του “δικαίου πολέμου” αναρωτιέται σήμερα δικαίως προς τι όλος αυτός ο εικοσαετής πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, το κυνήγι της αλ Κάιντα και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η μετέπειτα δολοφονία του, η τεραστία οικονομική αιμορραγία των συμμάχων, οι απώλειες στρατιωτών…και δεκάδες άλλες παράπλευρες απώλειες που άφησε πίσω της η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Διδύμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Μια πληγή που δύσκολα θα κλείσει, καθώς σύντομα θα υπάρξει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν που θα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την Ευρώπη και την ΕΕ.

Πόσο προετοιμασμένες είναι οι κυβερνήσεις γι αυτές τις παράπλευρες απώλειες;

Προς το παρόν γίνεται μεγάλη προσπάθεια απεγκλωβισμού όσων εργάζονται σε δυτικές πρεσβείες, ενώ οι κυβερνήσεις ξένων κρατών καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το υπό κατάρρευση Αφγανιστάν. 

Δραματική είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς δεν σταματά η επέλαση των Ταλιμπάν. Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων συνεχίζεται και χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να κλείσουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για πλήρη κατάρρευση του Αφγανιστάν, την ώρα που η Βρετανία ασκεί κριτική στις ΗΠΑ για την απόφασή τους να αποχωρήσουν.

Το μέλλον της «ισλαμικής δημοκρατίας» του Αφγανιστάν είναι αβέβαιο, ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τους Αφγανούς που βοήθησαν τις νατοϊκές δυνάμεις και συνεργάστηκαν με τις ξένες πρεσβείες, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα απειλήσει με αντίποινα.

Όπως ανακοίνωσαν, ελέγχουν την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και έχουν στη διάθεσή τους βαρύ οπλισμό, τον οποίο αφαίρεσαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας. Υπό τον έλεγχό τους έχουν θέσει και τη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στο Αφγανιστάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη από το Αφγανιστάν, καθώς η αποσταθεροποίηση συνεχίζεται και οι Ταλιμπάν σπεύδουν να καλύψουν το «κενό εξουσίας» μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Ήδη, χιλιάδες Αφγανοί βρίσκονται στα σύνορα με το Πακιστάν, περιμένοντας να περάσουν απέναντι.

Εν τω μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την ασιατική χώρα.

Οι αντάρτες κρατούν αιχμαλώτους τον κυβερνήτη και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της πόλης, αφού κατέλαβαν πολλά κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με το μέλος του τοπικού συμβουλίου Χασιμπουλάχ Στανακζάι και τον Χούμα Χαμάντι βουλευτή της επαρχίας Λόγκαρ. Η επαρχία αυτή έχει περίπου 120.000 κατοίκους, ενώ απέχει περίπου 90 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Πουλ- ι- Αλάμ είναι η 16η πρωτεύουσα επαρχίας που θέτουν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλιμπάν μέσα σε διάστημα 8 ημερών.

ΟΗΕ: Στα πρόθυρα καταστροφής το Αφγανιστάν – Χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν σήμερα Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν, καθώς η προέλαση των Ταλιμπάν έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εξαπλώνεται και η πείνα.

Οι αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την ώρα που δυτικές χώρες προετοιμάζονται να στείλουν στρατεύματα για να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό από τη χώρα. Ωστόσο, ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι οι 320 εργαζόμενοί του θα παραμείνουν στην εμπόλεμη χώρα.

«Φοβόμαστε ότι τα χειρότερα έπονται και ότι το μεγάλο κύμα της πείνας πλησιάζει γοργά (…) η κατάσταση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» δήλωσε ο Τόμσον Πίρι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP). Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει διασφαλισμένα αποθέματα τροφίμων, ενώ δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Μάιο, το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, επεσήμανε από τη μεριά της η Σάμπια Μαντού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την ύπαιθρο και αναζητούν καταφύγιο στην Καμπούλ και άλλα αστικά κέντρα, επεσήμανε άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε πάρκα και δημόσιους χώρους» εξήγησε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). «Αυτή τη στιγμή μία μεγάλη έγνοια είναι απλώς να τους βρούμε ένα καταφύγιο» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για διπλασιασμό των τραυματιών που δέχονται τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες οι κλινικές που στηρίζει. Και εξέφρασε την ανησυχία της για τις ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια, προσθέτοντας ότι το προσωπικό εκπαιδεύεται για τη διαχείριση περιστατικών μαζικών τραυματισμών.

Από τη μεριά του το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια ανθρωπιστική καταστροφή. «Προετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η Τρέισι βαν Χέρντεν μεταβατική διευθύντρια της οργάνωσης για το Αφγανιστάν.

Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους προς την Καμπούλ © EPA/AKHTER GULFAM
«Τρομοκρατημένες οικογένειες καταφεύγουν στην Καμπούλ τις τελευταίας ημέρες. Οι καταυλισμοί είναι γεμάτοι και τα παιδιά κοιμούνται έξω. Οικογένειες δίνουν μάχη για να βρουν τροφή. Φοβόμαστε ότι η κατάσταση αυτή εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα με πρωτόγνωρους ρυθμούς» τόνισε.

Έκκληση από το Παρίσι να φύγουν οι Γάλλοι πολίτες από το Αφγανιστάν

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του οι Γάλλοι πολίτες να φύγουν από το Αφγανιστάν όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, καλούμε εκ νέου τους Γάλλους πολίτες να φύγουν από τη χώρα όσο το δυνατόν συντομότερα», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε ως απάντηση σε μια γραπτή ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία σχεδιάζει να προχωρήσει στην εκκένωση της πρεσβείας της και την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη χώρα.

Από τη μεριά της η Φινλανδία θα διατηρήσει ανοικτή την αποστολή της στο Αφγανιστάν, όμως αποφάσισε να υποδεχτεί «έως 130 Αφγανούς που εργάζονταν για τη Φινλανδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χαάβιστο.

Έκτακτη συνεδρίαση στη Βρετανία για το Αφγανιστάν – Σφοδρή κριτική στις ΗΠΑ για την αποχώρηση των Αμερικανών

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνεδρίαση αυτή λαμβάνει χώρα, την ώρα που οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την επέλασή τους και μία ημέρα αφότου το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει προσεχώς περίπου 600 στρατιωτικούς προκειμένου να απομακρύνουν τους Βρετανούς υπηκόους από το Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, όμως νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η Βρετανία πιθανόν να επέστρεφε στο Αφγανιστάν, εάν η χώρα αυτή άρχιζε να φιλοξενεί την Αλ Κάιντα με τρόπο απειλητικό προς τη Δύση.

«Ο πρωθυπουργός συγκαλεί την επιτροπή COBR σήμερα προκειμένου να συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν» είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας επέκρινε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανακάμψει η αλ Κάιντα -κάτι που θα «απειλήσει την ασφάλεια» όλου του κόσμου.

«Δεν ήταν ούτε η κατάλληλη στιγμή ούτε η κατάλληλη απόφαση διότι πιθανόν η αλ Κάιντα θα επιστρέψει» ξεκαθάρισε ο Ουάλας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αφγανιστάν θα καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές. «Ανησυχώ πάρα πολύ ότι τα αποτυχημένα κράτη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτού του είδους τους ανθρώπους», επεσήμανε.

Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, «αφήνει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα επί του πεδίου», εκτίμησε ο ίδιος, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει σχεδόν τις μισές πρωτεύουσες των επαρχιών της χώρας μέσα σε διάστημα 8 ημερών και ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του βόρειου, νότιου και δυτικού Αφγανιστάν.

Εξάλλου, ο Ουάλας επέκρινε τη συμφωνία που σύναψαν οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ντόχα με τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «λάθος, τις συνέπειες του οποίου μάλλον θα πληρώσουμε όλοι». «Η συμφωνία της Ντόχα ήταν μια κακή συμφωνία, διότι έλεγε στους Ταλιμπάν ότι είχαν κερδίσει όταν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο και επειδή υπονόμευσε την εξουσία της αφγανικής κυβέρνησης» σχολίασε ο Βρετανός υπουργός.

Νωρίτερα όταν ρωτήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να στείλει και πάλι στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας απάντησε: «Θα αφήσω κάθε ενδεχόμενο ανοικτό. Αν οι Ταλιμπάν έλαβαν κάποιο μήνυμα από την προηγούμενη φορά, αυτό είναι ότι αν αρχίσουν να φιλοξενούν την αλ Κάιντα, αν αρχίσουν να επιτίθενται στη Δύση (…) μπορεί να επιστρέψουμε».

Στρατιώτης του κυβερνητικού στρατού σε σημείο ελέγχου στην Κανταχάρ – Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν © EPA/M SADIQ
Μάλιστα σε δηλώσεις του στο BBC ο Βρετανός υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι το Αφγανιστάν διολισθαίνει προς τον εμφύλιο.

«Η Βρετανία έμαθε τη δεκαετία του 1930 ότι πρόκειται για μια χώρα την οποία διοικούν πολέμαρχοι, υπάρχουν διαφορετικές επαρχίες και φυλές και καταλήγεις, αν δεν προσέξεις πολύ, σε εμφύλιο. Και πιστεύω ότι οδεύουμε προς εμφύλιο» ξεκαθάρισε ο Ουάλας. Και συμπλήρωσε: «Οι Ταλιμπάν δεν είναι μια ενιαία οντότητα, αλλά κάτω από την κοινή ονομασία υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα».

Δανία και Νορβηγία κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Αφγανιστάν

Η Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που ολοένα και επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και απομακρύνουν το προσωπικό τους.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την πρεσβεία μας στην Καμπούλ» είπε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, προσθέτοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα διεξαχθεί υπό στενό συντονισμό με τη Νορβηγία, με την οποία μοιράζονται το κτιριακό συγκρότημα.

Από τη μεριά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Σορέιντε δήλωσε ότι η χώρα της θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της και θα απομακρύνει τους Νορβηγούς διπλωμάτες, τους ντόπιους εργαζομένους της και τους στενούς συγγενείς τους.

Η Ολλανδία προσπαθεί να γλιτώσει από τους Ταλιμπάν Αφγανούς συνεργάτες της πρεσβείας της

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ και πως καταβάλλει προσπάθειες να φέρει πίσω κάποιους από τους Αφγανούς που είναι μέλη του προσωπικού της.

Η υπουργός Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι η Ολλανδία σκοπεύει να κρατήσει ανοικτή την πρεσβεία όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτο, εάν η Καμπούλ πολιορκηθεί από τους ταλιμπάν ή καταληφθεί από τους ισλαμιστές μαχητές.

Την περασμένη εβδομάδα, το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και προειδοποίησε ότι η πρεσβεία δεν θα είναι σε θέση να τους προσφέρει βοήθεια ή να τους απομακρύνει από εκεί.

ΝΑΤΟ: Συντονίζει την επιχείρηση για την εκκένωση των πρεσβειών στην Καμπούλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, προκειμένου να συζητήσουν τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν και να συντονίσουν τα εθνικά μέτρα για τη μείωση του προσωπικού των πρεσβειών στην Καμπούλ, δήλωσε πηγή ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η δυτική συμμαχία τελείωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες. Το ΝΑΤΟ απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων του από τη χώρα, όμως εξακολουθεί να είναι ένα φόρουμ συντονισμού των εθνικών μέτρων εκεί.

Αποκρινόμενο στη προέλαση των Ταλιμπάν, το Πεντάγωνο δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως θα στείλει περίπου 3.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν εντός 48 ωρών, προκειμένου να συνδράμουν στην εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η Τσεχία συνεχίζει τις απελάσεις στο Αφγανιστάν παρά την άνοδο των Ταλιμπάν

Όπως έγινε γνωστό, η Τσεχία θα συνεχίσει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο, που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, στο Αφγανιστάν παρά το γεγονός ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή επιδεινώνεται, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Δανίας και της Γερμανίας, ανέστειλαν τις απελάσεις καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν με γρήγορο ρυθμό αφγανικές πόλεις μετά την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων. «Η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετωπίζει κάθε αίτηση ασύλου ξεχωριστά, εξετάζει διεξοδικά τους λόγους προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι άσυλο. Δεν θα κάνουμε οιεσδήποτε γενικές εξαιρέσεις» ανέφερε ο Χάματσεκ.

Τσέχοι αξιωματούχοι συζητούν επίσης πώς θα βοηθήσουν Αφγανούς οι οποίοι συνέδραμαν τα τσεχικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι ζωές των οποίων διατρέχουν κίνδυνο τώρα από τους προελαύνοντες Ταλιμπάν. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει την κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα.

 

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024