Το Ταλίν, ο Ταρκόσφκι και το…Ψαροχώρι
Γράφει η `Εφη Αγραφιώτη
Ταλίν. Καθως ετοιμάζομαι για τη συναυλία εκεί, ο νους πετάει στην περυσινή. Σε δύσκολες συνθηκες λόγω του κορονοϊού, πρόλαβα να επιστρέψω πριν το κλείσιμο στα σπίτια μας, δύο μερες μετά τη συναυλία.
Η τόσο μα τόσο φιλόξενη Αννα, λοιπόν, με ξενάγησε σε αρκετά όμορφα σημεία της πόλης και πρώτα πρώτα μου έδειξε στον τοίχο ενός παλιού ηλεκτρικού εργοστασίου δυο γράμματα, το U και το N. Δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μου: εδώ γυρίστηκε μία από τις σκηνές αναφοράς στην ταινία Stalker του Αντρέι Ταρκόφσκι. Η έναρξη της ξενάγησης με ενθουσίασε αλλά τι να δεις μέσα σε ένα μόνον πρωινό;
Το ανοιχτό μας μουσείο έρχεται πρώτο! Δήλωσε η Άννα αυταρχικά. Θα πάμε τώρα! έτσι δεν φεύγετε από την πόλη μου.
Το Ανοιχτό Μουσείο Εσθονίας οι ντόπιοι το ονομάζουν Ψαροχώρι και μας πάει πίσω, στον 18 ο αιώνα, μας δείχνει πώς ήταν και πώς λειτουργούσαν τότε τα σχολεία, το ιατρείο, οι εκκλησίες, οι φάρμες και τα σπιτικά.
Rocca al Mare λέγεται η περιοχή και ήταν για αιώνες ένα χωριό των ψαράδων. Βρίσκεται 10 λεπτά έξω από το κέντρο της πόλης.
Το μουσείο έχει 80 περίπου κτίσματα που έφτασαν στην πόλη από χωριά πολύ παλαιά και μερικά μάλιστα εγκαταλελειμμένα και που το 1957, όταν όλα ήταν έτοιμα, έδωσαν το “υλικο” για την ίδρυση του μουσείου αυτού για την ιστορία της ζωής των κατοίκων και τις παραδόσεις τους.
Αυτό που επίσης θα σας μείνει αξέχαστο, είναι το μικρό κατάστημα που πουλάει χειροποίητα μάλλινα ρούχα. Η τέχνη του πλεξίματος και της επεξεργασίας του μαλλιού είναι ιστορικά συνυφασμένες με την Εσθονία, έτσι κι αλλιώς.Σε όλη την αγορά της πόλης κυριαρχεί το πλεκτό σε όλες τις εκδοχές του αλλά εδώ πρόκειται για έργα τέχνης! Στο Μουσείο υπάρχει και δυνατότητα για σεμινάριο αν θέλετε να μάθετε την παραδοσιακή πλέξη και τα μυστικά του μαλλιού.