Το σύμφωνο Ασφαλείας Βρετανίας – ΗΠΑ – Αυστραλίας αφήνει απέξω την ΕΕ. Το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα
Ιδέα δεν είχε η ΕΕ για το Σύμφωνο Ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί, Σκοτ Μόρισον και Μπόρις Τζόνσον. Αυτό επιβεβαίωσαν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για διεθνή θέματα, αλλά και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, για ένα Σύμφωνο που φέρνει νέα δεδομένα και ισορροπίες στη ζώνη Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ΕΕ μαθαίνει τελευταία για κινήσεις των Αμερικανών, οι οποίες έχουν περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες. Προηγήθηκε, μόλις πριν έναν μήνα το “κάζο” στο Αφγανιστάν, όπου οι Ευρωπαίοι πιάστηκαν επίσης στον ύπνο. Το αποτέλεσμα ήταν να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, εκλιπαρώντας τον Μπάιντεν να δώσει παράταση στην παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπούλ.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν άνοιξαν βέβαια την συζήτηση για την δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, αλλά και για την “αυτονόμηση” της αμυντικής πολιτικής της από τις ΗΠΑ. Παραλλήλως τέθηκαν, κυρίως από την Γερμανία, και ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών και των αντίστοιχων άλλων χωρών, ουσιαστικά των ΗΠΑ.

 

Η συνέχεια του άρθρου εδώ.