Η τριμερής συμφωνία AUKUS, ο…Τζον Λε Καρέ και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της 

Η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) λειτούργησε σαν μία αιφνιδιαστική γεωπολιτική διαταραχή. Θα μπορούσε να την παρομοιάσει κανείς με ισχυρό σεισμό. Τέτοια τουλάχιστον αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωσή της, η οποία αιφνιδίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και όχι μόνο.

Όσο περνούν οι ημέρες, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις μοιάζουν να ταξιδεύουν προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς προς το παρόν να έχει οριστικοποιηθεί και η έκταση και το βάθος τους. Το ερώτημα που εγείρεται είναι πώς σε μία σχετικά διαφανή διπλωματική αρένα, στην οποία σχεδόν τα πάντα όλα διαρρέουν, τρεις χώρες έφεραν εις πέρας αυτό το colpo grosso.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και ανιχνεύοντας τις καθοριστικές στιγμές των μυστικών διαπραγματεύσεων, εισέρχεται κανείς στο σύμπαν του Τζον Λε Καρέ. Ο γνωστός συγγραφέας των δημοφιλών κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων φιλοτεχνούσε αριστοτεχνικά την προδοσία, τα ηθικά διλήμματα, τη τρωτή φύση της πολιτικής, του κατεστημένου, αλλά και των παρυφών του. Άνθρωποι παγιδευμένοι στην πολιτική εξαπάτηση, η οποία λειτουργεί και ως μεταφορά της ανθρώπινης φύσης.

Η επίτευξη της συμφωνίας αυτής σε μεταφέρει στο γήπεδο, λοιπόν, του Τζον Λε Καρέ και των πρωταγωνιστών του. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μονάχα δέκα άτομα γνώριζαν για την επικείμενη συμφωνία και το μυστικό παρέμεινε αυστηρά περιορισμένο σε αυτό τον μικρό κύκλο.

Επτασφράγιστο μυστικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον ανακοίνωσαν το τριμερές σύμφωνο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από την ανακοίνωση κατέστη σαφές ότι ακυρώνεται συμβόλαιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της Γαλλίας και της Αυστραλίας για την αγορά από τη δεύτερη γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων.

Πότε, άραγε, δόθηκαν τα χέρια; Η συμφωνία AUKUS, όπως ονομάστηκε, δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως και όλες οι αντίστοιχες στην ιστορία της παγκόσμιας διπλωματίας, “μαγειρευόταν” καιρό τώρα. Είχε την κωδική ονομασία Operation Hookless στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στρητ και ήταν το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό της κυβέρνησης Τζόνσον.

Εκτός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μυημένος στο μυστικό ήταν και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σερ Στίβεν Λόβγκροουβ και ο ναύαρχος Σον Τόνι Ραντάκιν. Οι παραπάνω αξιωματούχοι φρόντιζαν να συναντιούνται υπό άκρα μυστικότητα, σε περίεργα ωράρια, ενώ είχαν καλλιεργήσει μία κωδικοποιημένη επικοινωνία για το ζήτημα.

 Η συνέχεια του άρθρου της Νεφέλης Λυγερού εδώ.