Το 8ο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων ζητεί να δοθεί σαφής προοπτική διεύρυνσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Στο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων της ΕΟΚΕ, το οποίο συνήλθε στα Σκόπια την 30ή Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου, αναδείχθηκε η ανάγκη σαφούς προοπτικής προσχώρησης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και η συμβολή που θα πρέπει να έχει η κοινωνία των πολιτών στη διαδικασία αυτή.

Το φόρουμ διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στην πόλη Μπρντο της Σλοβενίας στις 6 Οκτωβρίου. Στόχος ήταν να σταλεί σαφές μήνυμα στις πολιτικές αρχές όσον αφορά τις προκλήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή.

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev όσο και ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi επέμειναν στο γεγονός ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, στη μείωση της φτώχειας και στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο φόρουμ συμφώνησαν ότι η προοπτική προσχώρησης στην ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την αποσταθεροποίηση της περιοχής, την επιρροή τρίτων χωρών και τις αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια την ΕΕ.

Παρά τον γενικό ενθουσιασμό της προοπτικής για αυξημένη σύγκλιση της περιοχής με την ΕΕ με τη βοήθεια του Οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου, του Πράσινου θεματολογίου και της βοήθειας για την ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19, στις συζητήσεις που ακολούθησαν προέκυψε ότι η πορεία προς την ΕΕ είναι μακρά και γεμάτη προκλήσεις. Πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν στις χώρες της περιοχής για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, την εφαρμογή των διαρθρωτικών εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και την ευθυγράμμισή τους με τη νομοθεσία της ΕΕ. Ο ουσιώδης διάλογος με τους πολίτες και την κοινωνία και η πραγματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των λοιπών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στις εθνικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό ζήτημα σε πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Άλλωστε, όπως παρατήρησε η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Christa Schweng, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με τη διεύρυνση αφορά εμμέσως και το μέλλον της Ευρώπης».

Με αυτά κατά νου, οι συμμετέχοντες ζήτησαν να διοργανώνονται διασκέψεις υψηλού επιπέδου της κοινωνίας των πολιτών παράλληλα με τις τακτικές συνόδους κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, έτσι ώστε να διατυπώνεται η άποψη της κοινωνίας των πολιτών στα θέματα που εξετάζονται στις συνόδους κορυφής.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική δήλωση.