ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Το τροπικό δάσος Daintree παραδίδεται στους ιθαγενείς Kuku Yalanji 

Οι ιθαγενείς Kuku Yalanji θα αποκτήσουν επίσημα το τροπικό δάσος Daintree που έχει καταγραφεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στη βόρεια Αυστραλία, αφού οι αυτόχθονες παραδοσιακοί ιδιοκτήτες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία με την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ.

Το εθνικό πάρκο Daintree είναι μέρος 160.108 εκταρίων (395.467 στρέμματα) γης και θα παραδοθεί στους ιθαγενείς ιδιοκτήτες σε μια τελετή την Τετάρτη στο Μπλούμπφιλντ.

Το παλαιότερο τροπικό τροπικό δάσος στον κόσμο θα ενωθεί με τα ορόσημα της Αυστραλίας, όπως το Ουλουρού και το Κακαντού- που επιστρέφονται στις φυλές των Πρώτων Εθνών που είναι οι θεματοφύλακες των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Είναι ένα μεγάλο πράγμα για τους ανθρώπους αυτούς, για εμάς», δήλωσε η Chrissy Grant, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Wet Tropics Management Authority.

«Οι Μπάμα (άνθρωποι) στις υγρές τροπικές περιοχές ζουν μόνιμα μέσα στο δάσος. Αυτό από μόνο του είναι κάτι σχετικά μοναδικό. Είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθούμε»

Η Grant,  θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση μιας ιστορικής εποπτείας, κάτι που σημαίνει ότι οι Αβορίγινες των τροπικών δασών δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του 1988 για την παγκόσμια κληρονομιά. Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και χωρίς την εμπλοκή των Αβορίγινων που δεν ρωτήθηκαν, η Αυστραλιανή κυβέρνηση υπό τον Μπομπ Χοκ, κατάφερε να εντάξει την περιοχή στη λίστα της Unesco.

«Το 1988 δεν υπήρξε διαβούλευση με Αβορίγινες και αναγνώριση των αξιών του … παλαιότερου τροπικού δάσους στον κόσμο, που καταλήφθηκε συνεχώς από Αβορίγινες», δήλωσε η Grant.

«Όπου κι αν πάτε υπάρχουν κοινότητες μέσα στο τροπικό τροπικό δάσος».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει έκτοτε την πολιτιστική αξία του Daintree και των υγρών τροπικών περιοχών, αλλά η λίστα της Unesco παραμένει σχετική μόνο με την περιβαλλοντική σημασία.

Πηγή: Guardian