Μεγάλες επιστροφές στα βιβλία του χειμώνα

 

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι εκδοτικοί βάζουν μπροστά τις μηχανές τους και οι προθήκες γεμίζουν με τα περισσότερα, σημαντικότερα και εορταστικά τους βιβλία. Μετά από μια εκδοτική σεζόν που όλους – λόγω της πανδημίας- μας τρομοκράτησε, έρχεται ο φετινός Χειμώνας και μας αποζημιώνει. Συγγραφείς αγαπημένοι που αναμέναμε χρόνια (Ζυράννα Ζατέλη, Μαρία Μήτσορα), συγγραφείς με μπεστ σέλλερ που περιμένουμε κάθε χρόνο περίπου τέτοιο μήνα, ποιητικές συλλογές από χώρες που παρέμεναν αμετάφραστες, αστυνομικά από έλληνες και ξένους που έχουν και γίνει πια και σπουδαία λογοτεχνία και μόδα, αλλά και επανεκδόσεις βιβλίων που σημείωναν έλλειψη, με κλασσικούς συγγραφείς που επανακάμπτουν και πάλι.

Βέβαια, το μεγάλο μας στοίχημα ήταν και παραμένουν οι νέοι.

Αλλά ας τα δούμε όλα με τη σειρά…

Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα //

Ελληνική πεζογραφία:

Η μεγάλη ευνοημένη. Όχι μόνον από τους σημαντικούς συγγραφείς που επανακάμπτουν, τους καινούργιους που δοκιμάζονται αλλά ακόμα-ακόμα και από τις αυτοεκδόσεις. Ναι, στην εποχή μας –με τα ρομάντζα σε πρώτη ζήτηση, αν και αυτό σιγά-σιγά τείνει να αλλάξει, κάποιος, όταν έχει κάτι να πει, πολύ καλά κάνει. Μη ξεχνάμε πως και το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή τρεις εκδότες τ’ αρνήθηκαν και εκδόθηκε την πρώτη φορά «ιδίοις αναλώμασι». Αλλά άλλη φορά αυτά, η φετινή εκδοτική χρονιά έχει Ζυράννα Ζατέλη, Μαρία Μήτσορα ακόμα και Αύγουστο Κορτώ, Ανδρέα Μήτσου, Ισίδωρο Ζουργό, Σοφία Νικολαίδου και Χρήστο Χωμενίδη.

Μυθιστορήματα

«Ορατή σαν αόρατη» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της Ζυράννας Ζατέλη που θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Κλείνοντας έτσι (τρίτο και τελευταίο μέρος) την τριλογία της «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους», μετά από δώδεκα χρόνια αναμονής από το δεύτερο μέρος.

Στο μεταξύ, η Μαρία Μήτσορα επανακάμπτει στον Πατάκη. Δεκαέξι χρόνια μετά από το προηγούμενο «Καλός καιρός/μετακίνηση», επανεκδόσεις με μια συλλογή με διηγήματά της, το νέο της μυθιστόρημα έχει για τίτλο «Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος Καταβάθος».

Από τον Πατάκη και «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» του Χ.Α. Χωμενίδη που ήδη ετοιμάστηκε. Μια ιστορία των ημερών μας γεννημένη με κεντρικό ήρωα τον Τζίμη Παπιδάκη, ένα παιδί των 60’s και των 70’s. «Ρέκβιεμ για όσους μένουν πίσω, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία».

Ο Αύγουστος Κορτώ, πάλι, επιστρέφει στις παλιές αγάπες του. «Μισό παιδί» απ’ τον Πατάκη και είναι ιστορία μυστηρίου. Μακελειό σε σχολείο, είδομεν.

Η Σοφία Νικολαΐδου επανέρχεται στην πεζογραφία με το μυθιστόρημα «VOR Πέρα από τον νόμο» και το Μεταίχμιο, μιλώντας για μια εγκληματική οργάνωση που ξεκίνησε από τα γκούλαγκ της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του Στάλιν και απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Περί της εαυτού ψυχής» το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού που περιμένουμε απ’ τον Πατάκη. Και στις σελίδες του, στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας αντιγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία.

Η Καρολίνα Μέρμηγκα με το μυθιστόρημα «Δέκατος χρόνος» (Αλεξάνδρεια), αναφέρεται στην εκστρατεία στην Τροία, και συγκεκριμένα δέκα χρόνια μετά, όπου όλα έχουν τελειώσει. Το Ίλιον έχει καταστραφεί́ και οι Αχαιοί́ έχουν φύγει. Μόνη στην ερημωμένη γη έχει μείνει εκείνη που αποκαλούσαν Βρισηίδα. Και τότε την επισκέπτεται η Μούσα.

Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για την εποχή μας στο μυθιστόρημά «Μπλε ήλιος» που θα κυκλοφορήσει από το Μεταίχμιο.

Το νέο μυθιστόρημα της Ελιάνας Χουρμουζιάδου «Μια τελευταία επιστολή αγάπης» θα βρεθεί στις προθήκες απ’ τις εκδόσεις Πατάκη. Στις σελίδες του, ένας συγγραφέας σκοτώνεται σε τροχαίο από το οποίο η επιμελήτριά του και ερωμένη του βγαίνει σοβαρά τραυματισμένη. Μόλις συνέλθει, θα αφοσιωθεί στην προσπάθεια να εκδώσει το μυθιστόρημά του, μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο αταίριαστων ανθρώπων στο γύρισμα του 21ου αιώνα αλλά και ένα μυθιστόρημα για το πώς γράφονται τα βιβλία, για τη δημιουργική διαδικασία στη λογοτεχνία, αλλά και για τη θεραπευτική της διάσταση.
Η Μάρω Βαμβουνάκη επανέρχεται στον Ψυχογιό με μυθιστόρημα που έχει τον τίτλο «Τα γράμματα της Βιέρα Ούλκμαν», ο Στέφανος Δάνδολος με τη «Δίκη που άλλαξε τον κόσμο» (Ψυχογιός), ο Φίλιππος Πλιάτσικας με το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα» (Ψυχογιός).

Από τον Ίκαρο θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Κυριάκου Μαργαρίτη με τίτλο «Εννέα». Εννέα ήταν τα μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, τους οποίους η Βρετανική Αποικιακή Διοίκηση Κύπρου εκτέλεσε δι’ απαγχονισμού από το 1956 μέχρι το 1957. Στο ημερολόγιο του δημίου καταγράφεται ο χρόνος εκτέλεσης για τους οχτώ αγωνιστές· εξήντα οχτώ δευτερόλεπτα για τον απαγχονισμό τους. Τόσο διαρκεί το μυθιστόρημα του Μαργαρίτη, με την προσθήκη του ένατου και τελευταίου νεκρού, από τον οποίο προστίθεται η ανάσα του.

Ο Ανδρέας Μήτσου στο καινούργιο του μυθιστόρημα «Η παγίδα» (Βίωμα και γραφή) που θα κυκλοφορήσει από τον Καστανιώτη, αναφέρεται στη σχέση ζωής και γραφής.

Καινούργια μυθιστορήματα, επίσης, περιμένουμε από την Κώστια Κοντολέων «Άννα, τ’ όνομά της» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, από τον Γιώργο Παναγιωτίδη «Ίχνη στα όνειρα» και τις εκδόσεις Βακχικόν, τον Διαμαντή Αξιώτη «Συλλέκτης κάθε μίσους, τον Τάκη Καμπύλη «Γενικά συμπτώματα» εκδ.  Καστανιώτης, τον Φαίδωνα Ταμβακάκη «Το τελευταίο ποστάλι», εκδ. Εστία, τον Μάνο Κοντολέων «Οι σκιές της Κλυταιμνήστρας» και τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Μιχάλης Φακίνος επανέρχεται με «Το πέτρινο 8» από τον Καστανιώτη, ο Σπύρος Γιανναράς με το πρώτο του μυθιστόρημα «Με ραμμένη φτέρνα» από τις εκδόσεις Άγρα, ο Θανάσης Σκρούμπελος με το «Κατίνα Μπέλο» και τις εκδόσεις Τόπος.

Νουβέλες

Με νέο βιβλίο θα βρεθεί από τις εκδόσεις Πόλις στις προθήκες και ο Χρήστος Αστερίου, μια νουβέλα αυτή τη φορά με τον τίτλο «Μικρές αυτοκρατορίες».

Η Ούρσουλα Φωσκόλου και στις εκδόσεις Κίχλη ετοιμάζει τη καινούργια νουβέλα της, «Ήσυχα να πας», ο τίτλος.
Αλλά τον φετινό Χειμώνα περιμένουμε και τις νουβέλες του Βασίλη Τσιαμπούση «Ο κήπος των ψυχών» από την Εστία και της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Ανάπτυγμα βατράχου» απ’ τις εκδόσεις  Στερέωμα.
Ο Μισέλ Φάις επανέρχεται με τη νέα νουβέλα του «Caput mortuum (1392) Φάρσα αφανισμού» και τις εκδόσεις Πατάκη. Όπου, με αφορμή τις Βάκχες του Ευριπίδη, μιλά για τη σαγήνη της βίας, την οικογενειακή αποσύνθεση, την πολιτική αποχαλίνωση, τη σεξουαλική ρευστότητα και τη μεταφυσική κατάπτωση, αλλά και τη μετέπειτα αισθητική και ιδεολογική εργαλειοποίησή τους στη συνείδηση του αναγνώστη και του θεατή ενός οριακού και αμφίσημου κειμένου.

Από τον Πατάκη θα κυκλοφορήσει, επίσης, και το αφήγημα του Ηλία Παπαμόσχου με τίτλο «Η καταγωγή της λύπης».

Διηγήματα:

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης με το βιβλίο του «Έλγκαρ», κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πατάκη. Στις σελίδες του, είκοσι τέσσερις, όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου, σύντομες και παράξενες ιστορίες, είκοσι τέσσερις μικρές ραψωδίες, είκοσι τέσσερα αστραπιαία μικροδιήγηματα, μεγάλης έντασης και συμπύκνωσης.
Πεζόμορφα κείμενα, σημειώσεις, παραθέματα, αναγνώσεις, αναφορές, περιλαμβάνονται στο καινούργιο βιβλίο του Θάνου Σταθόπουλου «Εισαγωγή στη μέρα» από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Στο καινούργιο βιβλίο της Παυλίνας Μάρβιν περιλαμβάνει ποίηση και πεζά. Τίτλος του «Θαύματα στου Πολύφημου. Σονέτα για την πολυκατοικία μου – Σβήστε τους φάρους για τον Ιβάν Ισμαήλοβιτς» και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη.

Ο συγκεντρωτικός τόμος με τα διηγήματα της Έλλης Αλεξίου «Τα διηγήματα» (1923-1983) περιμένουμε να εκδοθεί από τον Καστανιώτη. Στην έκδοση θα υπάρχει πρόλογος της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου, επίμετρο του Θανάση Θ. Νιάρχου και ένα παράρτημα με τρία κείμενα: του Φώτου Πολίτη, του Μάρκου Αυγέρη και της Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη.

Ο Κώστας Β. Κατσουλάρης επανέρχεται με διηγήματα που φέρουν τον τίτλο «Αφαίας και Τελαμώνος» και το Μεταίχμιο.
Συλλογές διηγημάτων θα κυκλοφορήσουν, επίσης, ο Κώστας Αρκουδέας «Η νόσος της αδράνειας και άλλες ιστορίες», εκδ. Καστανιώτη. Η Ευγενία Μακαριάδη «Το ράγισμα», εκδ.  Βακχικόν. Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος «Στα χρόνια του Κόκκινου Κόμη» από τις εκδ. Καστανιώτης. Ο Θοδωρής Γκόνης με τίτλο «Το μαύρο φόρεμα του κόρακα» από τις εκδόσεις Άγρα.

Η ηθοποιός και ιδρύτρια του «Από μηχανής θέατρο» Ασπασία Κράλλη υπογράφει τα διηγήματα «Σταμάτα να παριστάνεις τον φασουλή» που θα εκδοθούν από τις εκδ. Βακχικόν. Και η Μαριάννα Τζιαντζή «Το αηδόνι του τρένου και άλλες ιστορίες» που θα κυκλοφορήσει από τον Καστανιώτη.

Επανεκδίδονται τα βιβλία «Σεραφείμ και Χερουβείμ» του Μένη Κουμανταρέα από τον Πατάκη, το «Πανδαιμόνιο» του Κώστα Ακρίβου από το Μεταίχμιο, του Βασίλη Γκουρογιάννη «Κόκκινο στην πράσινη γραμμή» από το Μεταίχμιο, τα «Θερμά θαλάσσια λουτρά» του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου από την Κίχλη
Επανεκδίδεται, επίσης, το μυθιστόρημα του Γιώργου Λαμπράκου «Αίμα μηχανή» που είχε κυκλοφορήσει στις εκδόσεις Γαβριηλίδη, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις Μελάνι. Καθώς, επίσης, και το καινούργιο βιβλίο του Γιώργου Στόγια «Νέος μέχρι ανταποδείξεως», από τις ίδιες εκδόσεις.

Ελληνική αστυνομική πεζογραφία:

Στις καινούργιες εκδόσεις ξεχωρίζουν ήδη το νέο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη «Το κίνημα της αυτοκτονίας» από τις εκδόσεις  Κείμενα. Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά με τον τίτλο «Το φιλί του Δεκέμβρη» από τις εκδόσεις Διόπτρα, το μυθιστόρημα της Έλενας Κορδέλλα «Ο θεριστής της Κυψέλης» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίνωας. Το αστυνομικό του Δώρου Αντωνιάδη με τον τίτλο «κεχριBARι» που ετοιμάζεται από τον Καστανιώτη, καθώς και το αστυνομικό μυθιστόρημα της Ζωής Αποστόλου με τίτλο «Το κεντρί» που περιμένουμε από τις εκδόσεις Τόπος.

Από τις εκδόσεις Bell θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Γιώργου Αγγελίδη «Στο αντίθετο ρεύμα», καθώς και του Ξενοφώντα Φύτρου με τον τίτλο «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» και μη ξεγελιέστε απ’ τον τίτλο, το γράφει ένας κατά συρροή δολοφόνος.

Στο μεταξύ στις προθήκες θα υπάρξουν και άλλα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Καθώς και το ότι καλά θα περάσουμε αναγνωστικά κι αυτόν τον xειμώνα.

fractalart.gr

liberal.gr