Home Προβολεις  Αλεξιθυμία-Alexithymia. Στην γκαλερί Τεχνοχώρος, εγκαίνια στις 23 Οκτωβρίου 

 Αλεξιθυμία-Alexithymia. Στην γκαλερί Τεχνοχώρος, εγκαίνια στις 23 Οκτωβρίου 

by bot

 Αλεξιθυμία-Alexithymia. Στην γκαλερί Τεχνοχώρος, εγκαίνια στις 23 Οκτωβρίου 

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος ξεκινάει τη νέα εικαστική σεζόν με την ομαδική έκθεση Αλεξιθυμία-Alexithymia η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 12:00-18:00 και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Σωτηρία Αλεβίζου, Νικόλας Αντωνίου, Αννή Ζαβιτσάνου, Ηλίας Κασσελάς, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Μπερούτσος, Αγγελική Πανταζοπούλου, Ελένη Παρχαρίδου και Ράνια Φραγκουλίδου.

Η έκθεση έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με την μορφή να κυριαρχεί στα έργα ακόμα
και όταν αυτή σαφώς υπονοείται. Η διαφορετική προσέγγιση κάθε καλλιτέχνη σε ένα θέμα
τόσο προσφιλές όπως η ανθρώπινη φιγούρα στην τέχνη, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό
συνονθύλευμα έργων.

Ο θεατής μέσα από αυτή την πολυφωνία καλείται να συνδιαλλαγεί
με τα έργα, αφήνοντας πίσω στερεότυπα και προκαταλήψεις που επηρεάζουν την κρίση
του.

Ο Πάρης Καπράλος, εικαστικός επιμελητής αναφέρει για την έκθεση:

Αλεξιθυμία Αλεξιθυμία: αδυναμία αναγνώρισης και έκφρασης ή περιγραφής συναισθημάτων (Λεξικό Μerriam Webster, λήμμα “alexithymia”)

Από τη φύση μας είμαστε ανίκανοι να παραμένουμε για καιρό σε δυστοπίες, αποζητούμε την ελευθερία και τη δημιουργικότητα, μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων μας.

Σε μία κοινωνία σε αδυναμία έκφρασης υπό το ψυχολογικό βάρος φόβου, αναφάλειας και με υψηλό το αίσθημα αβοηθησίας, μια γενικευμένη αλεξιθυμία ίσως είναι το επόμενο “κύμα”, όταν πια θα έχει παρέλθει η βιολογική απειλή.

Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης Ηλέκτρα Δουμά – Χαλκούση, κείμενο τεκμηρίωσης Πάρης Καπράλος.

Χορηγός οίνου εγκαινίων: Wine o clock

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι Art22, www.artpointview.gr, Arts & antiques CCR.

Από αυτή τη κατάσταση δεν εξαιρείται ο καλλιτέχνης ως κοινωνικό υποκείμενο. Παρόλα αυτά, το έργο τέχνης έχει τη δυναμική να επηρεάσει την κοινωνία προτείνοντας τρόπους σκέψης και καλλιεργώντας αξίες. Το έργο τέχνης είναι το άθροισμα της πρόθεσης του δημιουργού του, των διαμεσολαβήσεων που δημιούργησε στον ίδιο ο αντίκτυπος της κοινωνικής κατάστασης, και της διαδικασίας πρόσληψης του θεατή του· τα έργα ολοκληρώνονται όταν φτάσουν στο κοινό.

Δεν είναι πάντοτε εύκολο να κατανοήσουμε την τέχνη, είναι όμως ακραία ενδιαφέρον. Απαιτείται καλλιέργεια ερμηνευτικών ικανοτήτων, αισθητικής πρόσληψης, κυρίως όμως μείωση των αντιστάσεων που συχνά εκπηγάζουν από τις προκαταλήψεις μας. Ζητούνται προσωπικές υπερβάσεις.

Κατά τον Wittgenstein σκοπός της τέχνης είναι να απελευθερώσει τη σκέψη από τα δεσμά του παρελθόντος και να ανοίξει νέους ορίζοντες στη κατανόηση της πραγματικότητας.

 

Οι εννέα καλλιτέχνες της έκθεσης εισφέρουν ο καθένας μία δική του οπτική, εγγεγραμμένη σε προσωπική σημειολογία, αποτυπωμένη με ιδιωματικές γραφές. Παρά το δεδομένο ιστορικοπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει μερικώς τα αιτήματα και τις επιλογές τους, επιχειρούν να προσφέρουν μέσω της αισθητικής εμπειρίας νέους τρόπους αντίληψης για την ανθρώπινη διάσταση. Τα έργα είναι ανθρωποκεντρικά ακόμη και όταν δεν εστιάζουν ή δε περιλαμβάνουν καθόλου την ανθρώπινη μορφή. Η επιθυμία, ο πόνος, η απώλεια, η αγάπη, η καρτερία, ο φόβος, η ανάγκη της ενότητας και της συμπερίληψης συνυπάρχουν στις παραδοχές των έργων. Οι εξπρεσσιονισμοί, οι αλληγορίες και οι συμβολισμοί των έργων δεν είναι μέτρο κατανόησης, αλλά μια διαισθητική γλώσσα που συνδιαλέγεται με το μυαλό και τη ψυχή.

-Πάρης Καπράλος Εικαστικός Επιμελητής

*Η αλεξιθυμία είναι ψυχιατρικός όρος που χαρακτηρίζει κατάσταση που βιώνουν άνθρωποι με δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων τους. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ἀλέξω (απομακρύνω, απωθώ) και τον “θυμό” που σημαίνει το συναίσθημα ως ιδιότητα της ψυχής. Τον όρο επινόησε ο ψυχίατρος Πέτρος Συφναίος για να περιγράψει την κατάσταση που παρουσιάζουν άνθρωποι με έντονα ψυχοσωματικά, επειδή έχουν ανυπέρβλητη δυσκολία στο να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Πλέον είναι καθιερωμένος επιστημονικός όρος.

You may also like

artpointview.gr @ 2024