Αλεξιθυμία – Alexithymia: Ομαδική έκθεση στην Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα, η γκαλερί Τεχνοχώρος ξεκίνησε τη φετεινή σεζόν με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομαδική έκθεση, υπό τον τίτλο Αλεξιθυμία. Αρχικά ο τίτλος δημιουργεί ερωτηματικά. Γιατί άραγε ένας ψυχιατρικός όρος σε μια έκθεση; Παρατηρώντας όμως τους πίνακες με προσοχή, ο επισκέπτης φτάνει στο σημείο εμμέσως να ταυτιστεί με τον τίτλο, καθώς η έκφραση των εικαστικών συναισθημάτων, αυτή η αέναη ανάγκη δημιουργίας που χαρακτηρίζει τον καλλιτέχνη, προσεγγίζει κατά τι το φαντασιακό μας, κάτι που επιχειρεί με τον δικό του τρόπο να ερμηνεύσει ο επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος,αν και οι άνθρωποι που πάσχουν από αλεξυθυμία δεν μπορούν, όπως τουλάχιστον διαβάζουμε, να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους.

Σημειωτέον ότι αλεξιθυμία είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων τους.

Εννέα εικαστικοί, λοιπόν, από διαφορετικές πόλεις της χώρας ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες υπό την σκέπη μιας γκαλερί που σέβεται οτιδήποτε αφορά την τέχνη και όσους επάξια την εκπροσωπούν και ταυτοχρόνως σέβεται το κοινό της.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Σωτηρία Αλεβίζου, Νικόλας Αντωνίου, Αννή Ζαβιτσάνου, Ηλίας Κασσελάς, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Μπερούτσος, Αγγελική Πανταζοπούλου, Ελένη Παρχαρίδου και Ράνια Φραγκουλίδου.

Ο Πάρης Καπράλος, εικαστικός επιμελητής αναφέρει για την έκθεση:

Αλεξιθυμία Αλεξιθυμία: αδυναμία αναγνώρισης και έκφρασης ή περιγραφής συναισθημάτων (Λεξικό Μerriam Webster, λήμμα “alexithymia”)

Από τη φύση μας είμαστε ανίκανοι να παραμένουμε για καιρό σε δυστοπίες, αποζητούμε την ελευθερία και τη δημιουργικότητα, μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων μας.

Σε μία κοινωνία σε αδυναμία έκφρασης υπό το ψυχολογικό βάρος φόβου, αναφάλειας και με υψηλό το αίσθημα αβοηθησίας, μια γενικευμένη αλεξιθυμία ίσως είναι το επόμενο “κύμα”, όταν πια θα έχει παρέλθει η βιολογική απειλή.

Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης Ηλέκτρα Δουμά – Χαλκούση, κείμενο τεκμηρίωσης Πάρης Καπράλος.