“Επίθεση φιλίας” Μπάιντεν στη Γαλλία με αφορμή τη συμφωνία AUKUS
Το μεγάλο λάθος που έκαναν οι ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS, παραδέχτηκε ανοιχτά ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας “επίθεση φιλίας” στη Γαλλία κατά τη συνάντηση με τον Μακρόν.
Σε μια μεγάλη παραδοχή σχετικά με την συμφωνία AUKUS, που έβαλε “φωτιά” στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γαλλία, προχώρησε την Παρασκευή (29/10) ο Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη. Ήταν το πρώτο τους τετ-α-τετ μετά τη ρήξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ συμπεριφέρθηκαν με “αδεξιότητα” στη συμφωνία τους με την Αυστραλία για τα πυρηνικά υποβρύχια, η οποία οδήγησε στην ακύρωση της συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων, που είχε η Γαλλία με την χώρα της Ωκεανίας.
Η συνάντηση περιλάμβανε πλατιά χαμόγελα και θερμές χειραψίες ενώ ο Μπάιντεν, μπροστά στις κάμερες, έτεινε δύο φορές το χέρι του προς τον Μακρόν, μολονότι είχαν ήδη ανταλλάξει χειραψία και πολλά χαμόγελα κατά την άφιξή του.
“Αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο. Δεν έγινε με πολλή χάρη. Είχα την εντύπωση ότι είχαν συμβεί ορισμένα πράγματα που δεν είχαν συμβεί. Η Γαλλία είναι ένας εξαιρετικά, εξαιρετικά πολύτιμος εταίρος. Εξαιρετικά σημαντικός” είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι πίστευε ότι “η Γαλλία είχε ενημερωθεί πολύ πριν για τη συμφωνία. Ειλικρινά. Δεν το ήξερα αυτό”.
Πρόκειται για παραδοχή ενός λάθους εξωτερικής πολιτικής από έναν πρόεδρο με εμπειρία δεκαετιών σε αυτόν τον τομέα. Ο Μπάιντεν, μέχρι σήμερα, δεν είχε παραδεχθεί δημοσίως την αδικοπραγία στη συμφωνία για τα υποβρύχια, αλλά είχε εκφράσει τη λύπη του σε παλαιότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν για το πώς αντιμετωπίστηκε η κατάσταση.
Ο Μπάιντεν είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πιο μακροχρόνιο και πιο πιστό σύμμαχο από τη Γαλλία. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο όπου οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεργαστούν με τη Γαλλία, καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για να ξαναχτίσουν γέφυρες μετά τη ρήξη.
Ο Μακρόν από την πλευρά του χαιρέτισε τις «συγκεκριμένες αποφάσεις» που ανακοινώθηκαν ή υλοποιήθηκαν μετά την έναρξη της κρίσης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι οποίες «εκκίνησαν μια διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης» Και πρόσθεσε: «Διευκρινίσαμε ό,τι είχαμε να διευκρινίσουμε».
Η Γαλλία αναμένει από τους Αμερικανούς τη σαφή στήριξή τους στο σχέδιο ανάπτυξης της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Η ιδέα αυτή, μολονότι ο Μακρόν θεωρεί ότι είναι πλήρως συμβατή με το ΝΑΤΟ, δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής από την Ουάσινγκτον μέχρι τώρα. Το Παρίσι θα ήθελε επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των τζιχαντιστών στο Σαχέλ και ο Μακρόν χαιρέτισε τα πρώτα από τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Γαλλία είχε αντιδράσει πολύ έντονα τον Σεπτέμβριο όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύναψη της νέας στρατηγικής συμμαχίας, της AUKUS, με την Αυστραλία και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Εκτός από το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί, η γαλλική κυβέρνηση έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» αφού η συμφωνία των τριών οδήγησε στην ακύρωση από την Αυστραλία μιας σύμβασης για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων. Ο Μακρόν, αφού ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας από την Ουάσινγκτον, μίλησε τελικά με τον Μπάιντεν τηλεφωνικά στις 22 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα αργότερα.