Ένα δεύτερο σπίτι: ο ξενώνας House2 φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες ώσπου να ξαναβρουν τους δικούς τους ανθρώπους

 Χρηματοδοτείται από τα ΕΕΑ Grants

 Ο ξενώνας HOUSE2 ιδρύθηκε το 2020 για να προσφέρει νέες θέσεις φιλοξενίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες των ασυνόδευτων ανηλίκων. Από τότε, έχει γίνει το δεύτερο σπίτι για 31 παιδιά που έχουν εκτεθεί σε κινδύνους, έχουν διωχθεί, έχουν δει έντονη βία και έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Ο ξενώνας, που λειτουργεί με τη χρηματοδότηση των EEA Grants στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση: Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων» και διαχειριστή επιχορήγησης τη ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με τη HumanRights360, είναι ο δεύτερος ξενώνας που λειτουργεί ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων, ένα φιλανθρωπικό σωματείο που αδιάκοπα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παιδιά και νέους από το 1924.

Για το χρονικό διάστημα που τα παιδιά παραμένουν στον ξενώνα, ο στόχος είναι να νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους. Τα παιδιά πλαισιώνονται από μια ευρεία διεπιστημονική ομάδα προσωπικού, με κοινή αποστολή να τα κάνει να νιώσουν ασφαλή, να απολαμβάνουν την καθημερινή φροντίδα που θα είχαν σε ένα κανονικό σπίτι και να αποκτήσουν την αίσθηση της ασφάλειας, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια της ζωής τους. Τα επόμενα βήματα των παιδιών κυρίως συνδέονται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ασύλου και αφορούν είτε μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της ΕΕ είτε επανένωση με μέλη της ευρείας οικογένειάς τους.

Ώσπου να συμβεί αυτό, τα παιδιά του ξενώνα HOUSE2 φοιτούν στο σχολείο και μαθαίνουν ελληνικά. Τα περισσότερα πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς που τα φιλοξενεί, στη Νέα Ιωνία. Στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί, ο ξενώνας HOUSE2 έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με την γειτονιά και συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η εξωστρέφεια και η συνεργασία με εθελοντές και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στοχεύει στην ουσιαστική ένταξη των παιδιών και στην αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας τα οφέλη από την διαπολιτισμική συνύπαρξη.

Η Διευθύντρια του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων, Δήμητρα Αδαμαντίδου, μας εξηγεί:

«Οικογένεια δεν είναι μόνο η μαμά, ο μπαμπάς, αυτό που ξέρουμε. Υπάρχουν πολλών ειδών σχέσεις. Τα παιδιά που μένουν εδώ, για όσο διάστημα βρίσκονται εδώ, αυτό έχουν: η οικογένειά τους, είμαστε όλοι εμείς».

Δείτε και μοιραστείτε το video που αποτυπώνει την καθημερινή ζωή στον ξενώνα:

a second home: HOUSE2 on Vimeo

Μάθετε περισσότερα για το Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων:

https://www.sman-athens.org/

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Άσυλο και Μετανάστευση των ΕΕΑ Grants

Asylum and Migration (asylumandmigration-eeagrants.gr)

Ανακαλύψτε περισσότερες ιστορίες ανθρώπων των EEA Grants εδώ:

EEA Grants Stories on Vimeo

Λίγα λόγια για τα EEA Grants

O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants) αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Το ύψος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παρούσας χρηματοδοτικής περιόδου, που εκτείνεται ως το 2024, είναι 116,7 εκ ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστότοπος Πρεσβείας Νορβηγίας

Ιστότοπος Εθνικού Σημείου Επαφής (ΕΣΕ)