Σουηδία: Μόλις οκτώ ώρες άντεξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός 

Σχεδόν 8 ώρες μετά την εκλογή της στην πρωθυπουργία της Σουηδίας από το Κοινοβούλιο, η Μαγκνταλένα Αντερσον υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.

Η 54χρονη είδε τους βουλευτές να καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, κάτι που την οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες.

«Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται» σχολίασε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είπα στον πρόεδρο (του Κοινοβουλίου) ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να ορίσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη χώρα
Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, επειδή καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο Κοινοβούλιο.

«Θέλαμε να έχουμε την έγκριση ώστε να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος, Μάρτα Στεβένι.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης απορρίφθηκε, ενώ πέρασε το αντίστοιχο νομοσχέδιο που προωθούσαν τρία δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Ετσι, η πολιτική κρίση στη Σουηδία παρατείνεται. Επειτα από πολλές ημέρες αβέβαιων διαπραγματεύσεων, συνηθισμένες για την πολιτική ζωή της χώρας, η Αντερσον συγκέντρωσε σήμερα 117 ψήφους και εξελέγη πρωθυπουργός, αφού χθες Τρίτη το βράδυ το Αριστερό Κόμμα συμφώνησε να τη στηρίξει. Ωστόσο, φάνηκε πως δεν αρκούσε.

Η 54χρονη υπουργός Οικονομικών διαδέχθηκε για σχεδόν 8 ώρες τον Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία και καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του 2022, που προμηνύονται δύσκολες για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αν και πρωταθλήτρια της ισότητας των δύο φύλων, η Σουηδία δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργό, αντίθετα με άλλες σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, η θητεία της στον πρωθυπουργικό θώκο αποδείχθηκε υπέρ το δέον βραχεία.

 

ΣΟΥΗΔΙΑ: Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον, εξελέγη σήμερα πρωθυπουργός της χώρας