Το πρώτο πράγμα που φιγουράρει δίπλα στο όνομά της στην αναζήτηση του Google είναι η λέξη ύψος. Υποθέτουμε πως έχουν γραφτεί άπειρα κλισέ στα αγγλικά ή τα κινέζικα (λόγω καταγωγής) αντίστοιχα με το ελληνικό των ακριβών αρωμάτων που χωρούν σε μικρά μπουκαλάκια, ωστόσο η Lucy Liu και το 1.60 της αξίζουν πολλά παραπάνω από μερικές άκρως παρωχημένες εκφράσεις που βασίζονται στην εντυπωσιακή κατά τ’ άλλα εμφάνισή της.

Με αφορμή τα σημερινά της 53α (!) γενέθλια -γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1968- ρίχνουμε μία ματιά σε 10+1 άγνωστες πτυχές της διαχρονικά γοητευτικής και ταλαντούχας ηθοποιού.

Lucy Liu, a woman we love

1. Το κινεζικό όνομά της είναι Yu Ling και το χρησιμοποιεί ως ψευδώνυμο για τα εικαστικά έργα που κατά καιρούς εκθέτει από την τρυφερή ηλικία των 16.

2. Εκτός από απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Michigan με σπουδές στις ασιατικές γλώσσες και πολιτισμούς, από το 2004 έως και το 2006 παρακολούθησε μαθήματα σκίτσου, ζωγραφικής και γλυπτικής στο New York Studio School. Κατά καιρούς καταπιάνεται και με τη φωτογραφία.

3. Μέχρι τα 5 της χρόνια μιλούσε μόνο μανδαρινικά. Όταν πήγε στο σχολείο, ξεκίνησε να μαθαίνει αγγλικά και στην πορεία έμαθε λίγα ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά – τα τελευταία θα ήθελε να τα μιλά άπταιστα και γι’ αυτό το λόγο σκέφτεται να κάνει εντατικά μαθήματα. “Όταν ταξιδεύεις όσο εγώ για τη δουλειά, μπορείς να πας κάπου και να καταλάβεις τους ανθρώπους. Μπορείς να επικοινωνήσεις και δε νιώθεις σαν ξένος και εκτός τόπου. Διευρύνει εντελώς τον κόσμο σου”, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη.

Lucy Liu in Women’s Health
Credit: Aingeru Zorita

4. Η καριέρα της ξεκίνησε όταν ένας κυνηγός ταλέντων την εντόπισε στο μετρό και της βρήκε δουλειά. Ήταν μόλις 19 ετών όταν έκανε το πρώτο της διαφημιστικό.

5. Προτού γίνει διάσημη δούλευε ως δασκάλα αεροβικής γυμναστικής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά.

6. Από μικρή ηλικία λάτρευε τις πολεμικές τέχνες και ασχολήθηκε με τις kali, eskrima, silat. Εξαιτίας τους, ξέρει πώς να χειρίζεται κλομπ, μαχαίρια, σπαθιά, ξίφη και γενικότερα λεπίδες. Ως παιδί της περιπέτειας και της δράσης επίσης, λατρεύει την ορειβασία, το σκι και την ιππασία.

7. Το 1991 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν ένα εξόγκωμα στο στήθος της. Ο καλοήθης -όπως αποδείχθηκε- όγκος αφαιρέθηκε μέσω χειρουργικής επέμβασης και έκτοτε η Liu δραστηριοποιείται μέσω φιλανθρωπιών για την έρευνα εξάλειψης της ασθένειας.

8. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Lucy Liu στη μεγάλη οθόνη ως Alex Munday στο reboot του Charlie’s Angels αρχικά προσφέρθηκε στην Angelina Jolie. Μάλιστα, για να πειστεί η σταρ του Tomb Raider επιστρατεύθηκαν οι έτεροι Άγγελοι Cameron Diaz και Drew Barrymore, ωστόσο ακόμη κι έτσι η Jolie αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε να τυποποιηθεί ως ηθοποιός ταινιών δράσης και μόνο.

Έτσι κατέληξε στα χέρια της Liu, η οποία βίωσε μία δυσάρεστη εμπειρία με τον Bill Murray. Η Liu φέρεται να του επιτέθηκε με φωνές και μπουνιές στο πρόσωπο, όταν εκείνος υποτίμησε τις υποκριτικές της ικανότητες. Λέγεται ότι ο Murray είχε σταματήσει το γύρισμα μίας σκηνής για να τη συγκρίνει με τις Barrymore και Diaz, επαινώντας τις και λέγοντας σε εκείνη:  “Τι στο διάολο κάνεις εδώ; Δεν μπορείς να παίξεις!” Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι στο sequel ο ηθοποιός αντικαταστάθηκε από τον Bernie Mac, ενώ οι συμπρωταγωνίστριες της Liu φρόντισαν να την υπερασπιστούν δημοσίως όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το περιστατικό.

9. Το 2000, η Liu έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που εμφανίστηκε στο Saturday Night Live ως οικοδέσποινα. Χρειάστηκαν 18 ολόκληρα χρόνια για να υπάρξει δεύτερη, και αυτή δεν ήταν άλλη από την Awkwafina.

10. Η Liu είναι ανύπαντρη μητέρα από επιλογή της. Το 2015 καλωσόρισε το γιο της Rockwell στη ζωή, τον οποίο απέκτησε μέσω παρένθετης μητέρας. Αργότερα εξήγησε ότι ήθελε πολύ να βιώσει τη μητρότητα, ωστόσο ο φόρτος εργασίας ήταν τόσος που δεν είχε τη δυνατότητα να κυοφορήσει το παιδί η ίδια.

11. Κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην προσωπική ζωή της, την οποία και διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού. Κατά καιρούς δημοσιεύματα την έχουν συνδέσει με τους συναδέλφους της Zach Helm και Will McCormack, ωστόσο ποτέ δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί ως σχέσεις από την ίδια. Ανάμεσα στα πολυσυζητημένα και πιθανά της ειδύλλια, είναι και ο George Clooney, όμως, η μοναδική σχέση της που πήρε μία κάποια δημοσιότητα ήταν αυτή με τον διαζευγμένο δισεκατομμυριούχο Noam Gottesman.

πηγη