Καταρίνα Βιτ. Η σταρ του πατινάζ, η σχέση με τη Στάζι και το Playboy

Την 1η Δεκεμβρίου του 1998, κυκλοφόρησε το Playboy με εξώφυλλο τη θρυλική Καταρίνα Βιτ.
Οι θαμώνες κι οι περαστικοί στα κιόσκια που πουλάνε εφημερίδες και περιοδικά στη Γερμανία δεν πίστευαν στα μάτια τους με το εξώφυλλο του Playboy την 1η Δεκεμβρίου του 1998.
Το γνωστό ανδρικό περιοδικό είχε στο εξώφυλλό του την Καταρίνα Βιτ, την –για πολλούς– κορυφαία πατινέζ όλων των εποχών. Κανέναν δεν ένοιαζε φυσικά πως η 33χρονη τότε Βιτ δεν ήταν στα καλύτερά της. Για την ιστορία, είναι το μοναδικό τεύχος του Playboy, έπειτα από αυτό με τη Μέριλιν Μονρόε που έχει γίνει sold out.

Προορισμένη για μεγαλείο

Γεννήθηκε στο Στάακεν, την ανατολική πλευρά του Βερολίνου, το 1965 λίγα χρόνια μετά την ανέγερση του Τείχους. Μέχρι την ηλικία των 11 ετών, πήγαινε σε ειδικό αθλητικό σχολείο, στο «Kinder und Jugendsportschule», στο οποίο φοιτούσαν τα παιδιά που προορίζονταν για αθλητές.
Σεργκέι Γκρίνκοφ και Εκατερίνα Γκορντέεβα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.11.2021

Ο σύλλογός της πάντως ήταν στην Καρλ Μαρξ Σταντ (σ.σ. το σημερινό Κέμνιτζ) και πολύ σύντομα η μικρή Καταρίνα έγινε το αθλητικό σύμβολο της Ανατολικής Γερμανίας που στο πρόσωπό της έβλεπαν –κι είχαν δίκιο– ένα μελλοντικό αστέρι.

Πίστη στα ιδεώδη της Ανατολικής Γερμανίας

Εκτός από το πατινάζ, η Καταρίνα είχε ενταχθεί και στη FDJ, τη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΛΔΓ. Ούσα προνομιούχα, το Κόμμα της εξασφάλιζε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να ανθίσει το ταλέντο της.

Γερμανία πάνω απ’ όλα

To 1983 ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, το 1984 χρυσή Ολυμπιονίκης στο Σεράγεβο και την ίδια χρονιά κατέκτησε το πρώτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που πήρε σε Παγκόσμια.
Στην κορύφωση της δόξας της, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Κάλγκαρι το 1988, όπου πήρε το χρυσό χορεύοντας την «Κάρμεν», η Βιτ αναγνωρίστηκε ως «παγγερμανικό» σύμβολο, ρίχνοντας άθελά της τα τείχη ανάμεσα σε Δυτική και Ανατολική Γερμανία, αφού τη λάτρευαν και στις δυο χώρες.
Λίγα χρόνια μετά παραδέχτηκε πως η κόντρα της με την Αμερικανίδα Ντέμπι Τόμας είχε ξεφύγει από τα στενά αθλητικά πλαίσια. «Ξεκάθαρα, επρόκειτο για πόλεμο. Και για τους Αμερικανούς και για εμάς. Ήταν μια μάχη ανάμεσα σε αντίπαλα πολιτικά συστήματα».

Πιο ίση από τους άλλους

Η ζωή της Βιτ καμία σχέση δεν είχε με τη ζωή του μέσου τότε Ανατολικογερμανού. Πήγαινε στο εξωτερικό όποτε ήθελε, δεν είχε κανέναν ταξιδιωτικό περιορισμό και φυσικά το εκμεταλλευόταν όσο πήγαινε.
Η Νατάλια Μπεστεμιάνοβα και ο Ιγκόρ Μπόμπριν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021

Μετά τον θρίαμβο στο Κάλγκαρι, αποχώρησε από την αγωνιστική δράση και ξεκίνησε εμφανίσεις στο «Holiday on Ice» στις ΗΠΑ, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στην πατρίδα της…
Όμως, το 80% των εσόδων της πήγαινε στο ΚΚ κι ήταν το «τίμημα» για τις ελευθερίες που απολάμβανε, με την ίδια πάντως να μην ενοχλείται από αυτό.
Στο φινάλε, είχε προνόμια που οι συμπατριώτες της ούτε καν τα ονειρεύονταν, όπως τηλεόραση, αυτοκίνητο και σπίτι όπου ήθελε.
Ένας μέσος πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας έμπαινε σε λίστα αναμονής έως και 10 χρόνια για να πάρει αμάξι, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο προνομιούχα ήταν.

«Το πιο όμορφο πρόσωπο του Σοσιαλισμού»

Το περιοδικό TIME την είχε χαρακτηρίσει έτσι, όμως όταν έπεσε το Τείχος οι πρώην πια συμπατριώτες της, δεν της χαρίστηκαν.
Χαρακτηρισμοί όπως «το κατοικίδιο του ΚΚ» έδιναν και έπαιρναν για το άλλοτε αγαπημένο παιδί του συστήματος
Το 1992 αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά εναντίον δημοσιευμάτων που υπαινίσσονταν πως ήταν υπάλληλος της διαβόητης Στάζι. Ή μήπως τελικά ήταν;

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Τα επόμενα χρόνια η Βιτ προσπάθησε εις μάτην να εμποδίσει την δημοσίευση του φακέλου που είχε γι’ αυτήν η Στάζι, όπου κατέστη πασιφανές πως είχε πλήρη συνεργασία με τη μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Τατιάνα Τοτμιάνινα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.11.2021

Το φοβερό ήταν πως παρότι επρόκειτο για το «χαϊδεμένο» παιδί του κράτους, η Στάζι είχε φάκελο για αυτήν από την ηλικία των 8 ετών και την παρακολουθούσαν ανελλιπώς.
Οι 181 σελίδες του φακέλου της ήταν σοκ ακόμα και για εκείνη, όταν δημοσιεύτηκαν το 2002. «Μακάρι κάποια από αυτά να μην τα ήξερα. Ποτέ μου δεν ήμουν ούτε πληροφοριοδότης, ούτε επαναστάτρια. Δεν ήμουν βέβαια και θύμα. Αντικείμενο ήμουν» έγραψε στην αυτοβιογραφία της.
Όπως έγραψε η Στάζι είχε έντονο ενδιαφέρον ακόμα και για την ερωτική της ζωή. «Έκανε σεξ από τις 20:00 ως τις 20:07» σημείωνε μια αναφορά.

Η ζωή μετά

Χωρίς να εγκαταλείψει τον χώρο του πατινάζ, η Βιτ προσπάθησε να κάνει καριέρα σε κινηματογράφο και τηλεόραση, ενώ πρόσφατα συμμετείχε στη σειρά «Legal Affairs».
Δεν παντρεύτηκε και δεν απέκτησε παιδιά, αν και οι σχέσεις της απασχολούν συχνά πυκνά τα ΜΜΕ στη Γερμανία.