Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση εν όψει των γιορτών, μετά τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιστημόνων αλλά όλα δείχνουν πως θα κάνουμε γιορτές με αυξημένο testing.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, σήμερα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει νέα έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων και να εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό και η εμβολιασμένοι να κάνουν αυξημένο testing την περίοδο αυτή, με έμφαση στο γεγονός ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ακόμη… αχαρτογράφητη.

 

Υποχρεωτικό rapid test για όλους για την Πρωτοχρονιά

Ειδικότερα, φαίνεται πως έχει κλειδώσει το μέτρο για υποχρεωτικό rapid test και για τους εμβολιασμένους για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης ώστε να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας. Η υποχρέωση δεν θα αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων, γιατί δεν προλαβαίνουν μέσα σε 4 ημέρες να προετοιμαστούν ο κρατικός μηχανισμός, οι πολίτες, αλλά ούτε οι καταστηματάρχες.

Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχει υποχρεωτικότητα εισόδου σε όλους τους χώρους διασκέδασης με αρνητικό rapid test, δηλαδή σε νυχτερινά μαγαζιά, κλαμπ, μπαρ, καφέ και εστιατόρια δεν θα μπαίνει κανείς χωρίς αρνητικό τεστ. Την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test θα την έχουν όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει το εμβόλιο ή φέρουν πιστοποιητικό νόσησης, και τα παιδιά άνω των 5 ετών. Η διάρκεια του θα είναι είτε 48, είτε 72 ώρες και όχι 24, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, για να μην υπάρξει πανδαιμόνιο και συνωστισμός στα φαρμακεία.

Για τα ρεβεγιόν στο σπίτι, θα υπάρξει αυστηρή σύσταση για rapid test τόσο σε οικοδεσπότες, όσο και σε φιλοξενούμενους. Όσον αφορά στα Χριστούγεννα, δε θα αλλάξει κάτι και μένει η σύσταση για πραγματοποίηση self test και καλό αερισμό του σπιτιού.

Σήμερα στις 10:00 συνεδριάζει η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και 13:00 η ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Αμέσως μετά αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Οι ενστάσεις

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης (21/12), τόσο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όσο και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξέφρασαν ενστάσεις για υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους για τις γιορτές.

«Δεν υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής για rapid test σε εμβολιασμένους»

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή έχει κάνει σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης και ως εκ τούτου δεν έχει προηγηθεί κάποια εισήγηση. Όπως είπε, έχει συζητηθεί το μέτρο για δωρεάν self test, καταχωρημένο, που θα κάνουν και οι εμβολιασμένοι για την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ενστάσεις για το υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους, εξέφρασε όμως και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι αρκετή εν όψει ρεβεγιόν μία ισχυρή σύσταση για self test. Δεν χρειάζεται, είπε, να βάλουμε τους εμβολιασμένους σε μία διαδικασία rapid testing.

flash.gr