Η Eunice Foote είναι η γυναίκα που ανακάλυψε την κλιματική αλλαγή, το 1856, αλλά ήταν ένας άνδρας, πέντε χρόνια μετά, που έλαβε τα εύσημα.

Nichola Daunton

Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ για την Eunice Foote, αλλά ήταν το πρώτο άτομο που κατέγραψε την κλιματική αλλαγή.

”Στο πείραμα της, η Eunice Foote, το οποίο τεκμηριώθηκε σε μια σύντομη επιστημονική εργασία το 1856, ανέφερε πως «εντόπισα τη μεγαλύτερη επίδραση των ακτίνων του ηλίου στο διοξείδιο του άνθρακα”

Αυτή η ανακάλυψη έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη κατανόηση του «φαινομένου του θερμοκηπίου», αλλά η αναγνώριση και τα εύσημα δόθηκαν στον Ιρλανδό επιστήμονα John Tyndall , το 1861.

Tyndall was commemorated as one of the founding fathers of climate change science, while Foote was forgotten until the early 21st century.

Library of Congress
Roll of honour for Seneca Falls, Women’s Rights Convention 1848 Library of Congress

Η Eunice Foote ήταν 37 ετών όταν έκανε την ανακάλυψη της για το κλίμα. Μεγαλωμένη σε ένα αγρόκτημα στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, στα τέλη της εφηβείας της παρακολούθησε το Γυναικείο Σεμινάριο της Τρόι (αργότερα το σχολείο Emma Willard) – το πρώτο προπαρασκευαστικό σχολείο γυναικών στην Αμερική. Hταν το πρώτο σχολείο που πρόσφερε σε νεαρές γυναίκες εκπαίδευση συγκρίσιμη με αυτή των ανδρών, με μαθήματα όπως προχωρημένα μαθηματικά και φυσικές επιστήμες. Ένας από τους δασκάλους της ήταν ο Amos Eaton, ο οποίος ίδρυσε το Rensselaer School για αγόρια και άλλαξε τον τρόπο διδασκαλίας της επιστήμης στην Αμερική. 

Παράλληλα με το ενδιαφέρον της για την επιστήμη, η Eunice Foote ήταν επίσης υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή του 1848 – Seneca Falls Convention – της πρώτης διάσκεψης για τα δικαιώματα των γυναικών, που διοργανώθηκε από την συγγραφέα και ακτιβίστρια Elizabeth Candy Stanton.

Πώς ανακάλυψε την κλιματική αλλαγή

Library of Congress
Foote’s scientific paper, ‘On the heat in the sun’s rays’Library of Congress

Η επιστημονική εργασία του Foote «On the heat in the sun’s rays» δημοσιεύτηκε στο American Journal of Science and Arts τον Νοέμβριο του 1856.Το πείραμα που πραγματοποίησε περιλάμβανε δύο γυάλινους κυλίνδρους, δύο θερμόμετρα και μια αντλία αέρα. Έριξε διοξείδιο του άνθρακα σε έναν από τους κυλίνδρους και αέρα στον άλλο, και στη συνέχεια τους τοποθέτησε στον ήλιο.«Ο δέκτης που περιείχε το αέριο θερμάνθηκε πολύ – πολύ λογικά περισσότερο από τον άλλο – και μόλις αφαιρέθηκε, είχε πολλαπλάσια διάρκεια στην ψύξη», λέει στο έγγραφό της. Η υψηλότερη θερμοκρασία στον κύλινδρο διοξειδίου του άνθρακα έδειξε στην Foote ότι το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύει την περισσότερη θερμότητα. Πραγματοποίησε το πείραμα σε μια σειρά από διαφορετικά αέρια, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου και του οξυγόνου.

Ενα περιβάλλον με αυτό το διοξείδιο του άνθρακα, πίστευε η Foote,  ίσως έδινε στη γη υψηλότερες θερμοκρασίες. Θεωρητικά θα μπορούσε να λεχθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη επιστημονική παραδοχή ότι το CO2 έχει την ικανότητα να αλλάζει τη θερμοκρασία της γης.

ΠΗΓΗ