Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε νοσοκομείο της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Ο Σασόλι, ο οποίος ήταν 65 ετών βρισκόταν στο νοσοκομείο από τις 26 Δεκεμβρίου, όπου νοσηλευόταν λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος. Πριν από αυτό, είχε υποβληθεί σε θεραπεία για τη λευχαιμία, ενώ πρόσφατα είχε εισαχθεί και πάλι στο νοσοκομείο με πνευμονία, όπου παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες.

Ο Νταβίντ Σασόλι απεβίωσε στις 1.15 π.μ. στις 11 Ιανουαρίου στο το ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο της Ιταλίας, όπου νοσηλευόταν», έγραψε στο twitter ο Ρομπέρτο Κουίλο.

«Η ημερομηνία και ο τόπος της κηδείας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

Ο πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων βρισκόταν στο νοσοκομείο από τις 26 Δεκεμβρίου λόγω «μιας σοβαρής επιπλοκής που οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος», δήλωσε ο Κουίλο τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας την ακύρωση των επίσημων δραστηριοτήτων του Σασόλι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πενταετή θητεία, αλλά ο πρόεδρος του σώματος υπηρετεί το μισό διάστημα. Η θητεία του θα ολοκληρωνόταν τον επόμενο μήνα, κι ο ίδιος είχε ήδη δηλώσει ότι δεν θα διεκδικούσε επανεκλογή.

Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1956 στη Φλωρεντία της Ιταλίας και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον έντυπο τύπο και στην τηλεόραση για περίπου τρεις δεκαετίες. Εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009. Το 2014, επανεξελέγη στο Κοινοβούλιο και έγινε αντιπρόεδρος με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ψήφων όλων των εποχών.

Το 2019, επανεξελέγη και πάλι και προτάθηκε ως νέος πρόεδρος. Εξελέγη στη θέση αυτή με 345 ψήφους υπέρ, διαδεχόμενος τον Αντόνιο Ταγιάνι και έγινε ο έβδομος Ιταλός που κατέχει αυτή τη θέση.

Ήταν μέλος της κεντροαριστερής Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο μετά το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

euroactiv