Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα την Ουκρανία και τη Ρωσία  για να κατευνάσει τις αυξανόμενες εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα και να επαναφέρει το σχήμα της Νορμανδίας – δέσμευση για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία – σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η ΕΕ δεν θα παραγκωνιστεί στις διαπραγματεύσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα μπορούσαν «να γίνουν σε μόνιμη βάση και να συνεχιστούν», δήλωσε την Παρασκευή η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν. Γερμανοί και Γάλλοι διπλωμάτες πήγαν ήδη στη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα για να συζητήσουν την πιθανή αναβίωση του σχήματος.

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει έκτοτε την προθυμία να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο σχήμα της Νορμανδίας. «Είναι καιρός να συμφωνήσουμε για τον τερματισμό της σύγκρουσης και είμαστε έτοιμοι για τις απαραίτητες αποφάσεις κατά τη διάρκεια μιας νέας συνόδου κορυφής των ηγετών των τεσσάρων χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη.

Η Ρωσία φανέρωσε επίσης την προθυμία της να συνεργαστεί και δήλωσε ότι «το ίδιο το γεγονός των συνομιλιών είναι θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ την περασμένη Δευτέρα (10 Ιανουαρίου). Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι είναι απίθανο να σημειωθεί «σημαντική εξέλιξη ή οποιαδήποτε σοβαρή πρόοδος».

Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Οι συνομιλίες «της Νορμανδίας» έχουν σταματήσει από τον Νοέμβριο και η τελευταία επίσημη σύνοδος κορυφής μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε το 2019. Η αναβίωση του σχήματος των τεσσάρων χωρών στοχεύει να διασφαλίσει ότι η ΕΕ δεν θα παραγκωνιστεί στη σύγκρουση της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία μέχρι στιγμής «περνάει πάνω από το κεφάλι της ΕΕ σαν να μην υπάρχουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ την Παρασκευή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο συνάντησε στη Γενεύη την Τετάρτη, για να συζητήσουν την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας. Ενώ η ΕΕ ήταν απούσα από τις συνομιλίες στη Γενεύη, η αναβίωση του σχήματος της Νορμανδίας στοχεύει να επαναφέρει την ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται στενά για να επαναλάβουν νέες διαπραγματεύσεις στο σχήμα της Νορμανδίας. Γιατί ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη», δήλωσε η Μπέρμποκ στην Bundestag την Τετάρτη. Μετά από τις επισκέψεις της στην Ουκρανία και τη Ρωσία, η Μπέρμποκ θα «προετοιμάσει μια κοινή γαλλογερμανική επίσκεψη στη γραμμή οριοθέτησης» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Αποτυχημένες πολυμερείς διαπραγματεύσεις

Οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις που διαδέχτηκαν τις συνομιλίες της Γενεύης στο ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό και «δεν παρήγαγαν απτά αποτελέσματα», δήλωσε στην EURACTIV ο Andras Racz, ανώτερος ερευνητής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP).

«Αυτό προσθέτει πρόσθετη σημασία –και πιθανώς και δυσκολίες– στην επίσκεψη: τώρα που οι δίαυλοι της πολυμερούς διπλωματίας φαίνεται να αποτυγχάνουν στην εκτόνωση της κρίσης, η διατήρηση ανοιχτών διμερών διαύλων επικοινωνίας είναι υψίστης σημασίας», πρόσθεσε. Η σειρά των επισκέψεων της Μπέρμποκ στο Κίεβο και τη Μόσχα υπογραμμίζει επίσης τη σαφή δέσμευση της Γερμανίας προς την Ουκρανία. Επιλέγοντας να επισκεφθεί πρώτα την Ουκρανία, η Μπέρμποκ δείχνει την αλληλεγγύη της Γερμανίας για την Ουκρανία και ότι η μακροχρόνια, πολύπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία δεν έρχεται με οποιοδήποτε κόστος, «και ιδιαίτερα όχι σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Racz.

Εν τω μεταξύ, η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας αυξάνεται. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει επιχείρηση ψευδούς σημαίας («προβοκάτσια») στην Ουκρανία ως πρόσχημα για μια ρωσική επίθεση.

«Έχουμε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Ρωσία έχει ήδη τοποθετήσει εκ των προτέρων μια ομάδα πρακτόρων για τη διεξαγωγή επιχείρησης ψευδούς σημαίας στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε συνέντευξη Τύπου.

euroactiv