‘Eκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της υγείας στη χώρα μας

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα υπερβαίνει  τον μέσο όρο, αλλά μειώθηκε το 2020 λόγω των  επιπτώσεων της νόσου COVID-19 

Το 2020 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα  αντιστοιχούσε σε 81,2 έτη και ήταν ελαφρώς υψηλότερο από  τον μέσο όρο για το σύνολο της ΕΕ (80,6), αλλά χαμηλότερο σε  σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της νότιας και δυτικής  Ευρώπης . Όπως σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, η  αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε  σημαντικά μεταξύ του 2010 και του 2019, αντιστοιχώντας σε  μόλις ένα έτος περίπου σε σύγκριση με περίπου δύο έτη την  προηγούμενη δεκαετία. Η στασιμότητα συνδέεται εν μέρει με  την περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των ισχαιμικών  καρδιοπαθειών και του καρκίνου του πνεύμονα —καθώς και με  την αυξημένη θνησιμότητα λόγω διαβήτη στους ηλικιωμένους. 

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε προσωρινά  (κατά 6 μήνες) μεταξύ του 2019 και του 2020 μετά την έξαρση της  πανδημίας COVID-19. Η μείωση αυτή είναι μικρότερη από τη μέση  μείωση κατά περίπου 8 μήνες σε ολόκληρη την ΕΕ. Η διαφορά  μεταξύ των φύλων όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής είναι 5,1 έτη  (78,6 έτη για τους άνδρες, 83,7 έτη για τις γυναίκες) και είναι  μικρότερη από τη διαφορά στο σύνολο της ΕΕ (5,6 έτη). 

Γενικά, η κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού είναι καλή και το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο  όρο. Από το 2010 βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης και  της επέκτασης των δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ενισχύθηκε επίσης η έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση  των παραγόντων κινδύνου μέσω ενός νέου εθνικού σχεδίου για τη δημόσια υγεία. Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά  τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας της περίθαλψης, ιδίως λόγω των υψηλών άμεσων ιδιωτικών  πληρωμών από τους ασθενείς και των επιπτώσεων της πανδημίας.