Home Πολιτισμος Μουσείο Μπενάκη: ‘Eκθεση του εικαστικού Sean Scully με τίτλο «Επιβάτης/Passenger».

Μουσείο Μπενάκη: ‘Eκθεση του εικαστικού Sean Scully με τίτλο «Επιβάτης/Passenger».

by bot

Μουσείο Μπενάκη: ‘Eκθεση του εικαστικού Sean Scully με τίτλο «Επιβάτης/Passenger».

Διάρκεια εως και τις 13 Φεβρουαρίου 2022

Ο Sean Scully, o σημαντικότερος ίσως εκπρόσωπος της αφαιρετικής ζωγραφικής σήμερα, συνδυάζει στα έργα του την παράδοση της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Αμερική με την ευαισθησία των κινημάτων του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Τα έργα του περιλαμβάνονται στα σπουδαιότερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς μπορούμε να απολαύσουμε 103 έργα: λάδια, ακρυλικά, υδατογραφίες, σχέδια και ένα εμβληματικό γλυπτό. Τα πρωϊμότερα έργα και σχέδια προέρχονται από την δεκαετία του 1960, έχουν παραστατικά χαρακτηριστικά και αναφορές στην ανθρώπινη φιγούρα. Παρουσιάζονται στον πρώτο όροφο της έκθεσης, μαζί με την πρόσφατη σειρά Madonna (2018) όπου, μετά την γέννηση του γιού του Oisín, o Scully επιστρέφει προσωρινά στην παραστατική απεικόνιση.

Στον ίδιο όροφο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεγάλων διαστάσεων έργα από τη σειρά Supergrids, στα οποία ο καλλιτέχνης έχει επηρεαστεί αφενός από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα των χαλιών και των υφασμάτων που είδε σε ένα ταξίδι του στο Μαρόκο, αφετέρου από τον νεοπλαστικισμό του Μοντριάν.

Στον δεύτερο όροφο της έκθεσης παρουσιάζονται τα εξαιρετικά λάδια του Sean Scully, φιλοτεχνημένα από την δεκαετία του 80 έως σήμερα, στα οποία εκτυλίσσεται ένας διαρκής διάλογος με εμβληματικά κινήματα και σπουδαίους ζωγράφους της ευρωπαϊκής ζωγραφικής. Τα εμβληματικά αυτά έργα πλαισιώνουν σχέδια και σημειώσεις του καλλιτέχνη.

Τα κύρια μοτίβα, μέσω των οποίων αποδίδεται στα έργα του η διπολικότητα μεταξύ οικείου και ανοίκειου, είναι ο τοίχος, το παράθυρο, ο καθρέφτης, η γραμμή του ορίζοντα και η ανθρώπινη σιλουέτα. Καθένα από αυτά μεταφέρει στον θεατή, κατά περίπτωση, ένα πολύ σύνθετο και σφιχτοπλεγμένο σύστημα από νύξεις που νοηματοδοτούν και από σχήματα μεταφοράς. 


 SEAN SCULLY

Ο Sean Scully γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το 1945. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η οικογένειά του μετοίκησε στην Αγγλία, όπου εγκαταστάθηκε σε μια εργατική συνοικία του Νότιου Λονδίνου. Από τα εννέα του, ο Scully ήξερε πως ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Η μαθητεία του ως στοιχειοθέτης σε εμπορικό τυπογραφείο του Λονδίνου στις αρχές της δεκαετίας του ’60 επηρέασε σημαντικά το μετέπειτα έργο του. Σε ηλικία 20 ετών, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Croydon College of Art του Λονδίνου και τις συνέχισε το 1968, στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.

Το 1970 ο Sean Scully κέρδισε το βραβείο του Ιδρύματος Peter Stuyvesant, ενώ το 1972 ήταν ένας από τους επιλαχόντες για το Βραβείο Ζωγραφικής John Moores. Την ίδια χρονιά έλαβε την υποτροφία Frank Knox για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Το 1975, σε ηλικία 30 ετών, ο Scully έλαβε τη διετή υποτροφία Harkness, η οποία του επέτρεψε να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη.

Τα έργα του Sean Scully βρίσκονται στις συλλογές σχεδόν όλων των μεγάλων μουσείων του κόσμου. Το 2014, έγινε ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που παρουσίασε αναδρομική έκθεση όλου του καλλιτεχνικού του έργου στην Κίνα, γεγονός το οποίο οδήγησε στη βράβευσή του με το βραβείο International Artist of the Year στο Χονγκ Κονγκ το 2018. Οι πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνουν την “Landline” στο Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, η οποία κατόπιν μεταφέρθηκε στο Wadsworth Atheneum του Connecticut· μία αναδρομική με τίτλο “Vita Duplex” στο Staatliche Kunsthalle Karlsruhe της Γερμανίας, η οποία παρουσιάστηκε, εν συνεχεία, και στο LWL-Museum for Art and Culture στο Münster της Γερμανίας· την “Sean Scully: Sea Star” στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου· την πρώτη μεγάλη έκθεση των γλυπτικών του έργων στο Yorkshire Sculpture Park του Ηνωμένου Βασιλείου· την “HUMAN” στο San Giorgio Maggiore στη Βενετία, για την 58η Μπιενάλε της Βενετίας· και την “Sean Scully: Standing on the Land” στο Pilane Sculpture Park, στο Klövedal της Σουηδίας, μεταξύ άλλων. Το 2021 εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Fort Worth στο Τέξας μία μεγάλη αναδρομική έκθεση που καλύπτει τα πενήντα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας με τίτλο “Sean Scully: The Shape of Ideas”, η οποία θα μεταφερθεί στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβάνια το 2022. Η αναδρομική έκθεση “Sean Scully: Passenger – A Retrospective”, η οποία εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Καλών Τεχνών – Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη το 2020, θα συνεχίσει την περιοδεία της στην Ευρώπη το 2022. Ο Sean Scully ζει και εργάζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας.
Πηγή

You may also like

artpointview.gr @ 2024