Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία. Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για πόλεμο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η Ουκρανία, καθώς η Μόσχα φέρεται να στέλνει άρματα μάχης χωρίς διακριτικά στο Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για πόλεμο, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανακοινώνει μερική επιστράτευση, ενώ εντείνεται η ανησυχία για ρωσική εισβολή.

Ο Λετονός πρωθυπουργός δήλωσε στο CNN ότι η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρει άρματα μάχης και στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ δημοσίευμα του Newsweek, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο πως η Ρωσία ετοιμάζει γενικευμένη επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών. Μαζική κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν πολλοί ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, μεταξύ των οποίων οι ιστοσελίδες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ιστότοποι τραπεζών στη χώρα.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Για «μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκαρ Στορ.

Οι δυτικές χώρες, η μία μετά την άλλη, ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, την ώρα που νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ανάπτυξη επιπλέον ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Λευκορωσία αλλά και στη δυτική Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, εξέδωσα διάταγμα για τη στρατολόγηση εφέδρων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητα του ουκρανικού Στρατού» σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περίπου 36.000 έφεδροι, ηλικίας από 18 – 60 ετών, έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ουκρανού προέδρου.

Η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας αποχώρησε από την Ουκρανία, ενώ με ψήφισμα από την ουκρανική βουλή επετράπη η οπλοφορία των πολιτών για λόγους αυτοάμυνας.

Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος από τον Καναδά, το δεύτερο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, έφτασε στη χώρα μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να στείλει επιπλέον στρατιωτικό υλικό τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης από την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.

Στο Ντονμπάς, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά, με τον ουκρανικό Στρατό να ανακοινώνει ότι ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Στην ελεγχόμενη από την ουκρανική κυβέρνηση περιοχή του Λουγκάνσκ, ένα σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες ύστερα από βομβαρδισμό, ενώ πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ έκαναν λόγο για 1.200 εχθροπραξίες από 330 την προηγούμενη ημέρα. Βαρέα όπλα, όπως οι συστοιχίες πυραύλων Grad  χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου.

AP Photo

Την ίδια ώρα, στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα στρατιώτες κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, ενώ νέες δορυφορικές εικόνες καταγράφουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στη δυτική Ρωσία και δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων στη νότια Λευκορωσία.

Οι κινήσεις ρωσικών τεθωρακισμένων κατά μήκος της ακτής από το ρωσικό Ροστόφ ως την Μαριούπολη, είναι πλέον ορατές και στο φως της ημέρας.

EPA/STRINGER

‘Οπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γ. Σουλιώτης, το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη διαθέτει λεωφορεία για τη μεταφορά πολιτών προς τη δυτική Ουκρανία, εάν χρειαστεί.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Υπεράσπισης της Πατρίδας, που εορτάζεται σήμερα στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ανοικτός σε διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ρωσικά συμφέροντα είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοιχτή για άμεσο και ειλικρινή διάλογο, για αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στα πιο σύνθετα προβλήματα. Αλλά επαναλαμβάνω: τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ανά πάσα στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτινεάν του ζητηθεί βοήθεια από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, θα στείλει άμεσα στρατεύματα εκεί, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα και οι αντάρτες – όπως λένε – «αμύνονται» με τα δικά τους μέσα, ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα, Αχιλλέας Πατσούκας.

Το παράθυρο της διπλωματίας φαίνεται να κλείνει, με τον Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώνει την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή έχει ξεκινήσει και ότι η Ρωσία απέρριψε ξεκάθαρα τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μία συνάντηση την παρούσα στιγμή» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό που ο Πούτιν αναγνώρισε δεν είναι οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Αναγνώρισε την άμεση ευθύνη που φέρει για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα.

Διαλύοντας τις όποιες αμφιβολίες, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε με την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, ενώ ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Για όνομα του Θεού, ποιος δίνει το δικαίωμα στον Πούτιν να ανακηρύξει νεο-αποκαλούμενες χώρες σε έδαφος που ανήκει στους γείτονές του; Αυτό αποτελεί μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτεί μία ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ε.Ε., ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς και Ιαπωνία σχεδιάζουν να πλήξουν με κυρώσεις ρωσικές τράπεζες, ολιγάρχες και αξιωματούχους, αλλά και να εμποδίσουν τη Μόσχα να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της. Και τονίζουν ότι, αν χρειαστεί, θα κλιμακώσουν την απάντησή τους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Κανένα από τα μέτρα που σχεδιάζουμε δεν πρόκειται να διαταράξει την παροχή ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές και αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε ένα σχέδιο συντονισμού με τους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές πετρελαίου, ώστε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην προμήθεια ενέργειας παγκοσμίως» ανέφερε ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Νταλίπ Σινγκ.

‘Εχοντας ανακοινώσει το πάγωμα της πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού «Nord Stream 2», ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να αλλάξει τα σύνορα της Ευρώπης.

«Όποιος άκουσε τον Πούτιν, όπως εγώ, που είχα μακρές συνομιλίες μαζί του στη Μόσχα, ξέρει τι έχει στο μυαλό του. Ξέρει επίσης ότι σκοπεύει να αλλάξει τη γεωγραφία της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τις κινήσεις εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το tweet του Ζοζέπ Μπορέλ για τις αγαπημένες συνήθειες των Ρώσων αξιωματούχων στην Ευρώπη. «Όχι πια ψώνια στο Μιλάνο, πάρτι στο Σεν Τροπέ, διαμάντια στην Αμβέρσα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι για πρώτη φορά βλέπει Ευρωπαίο αξιωματούχο να πανηγυρίζει για τη ζημιά που κάνουν οι ίδιες οι Βρυξέλλες σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.

ΕΡΤ