CERN: Ουκρανοί φυσικοί ζητούν την απομάκρυνση της Ρωσίας

Για 70 χρόνια, το CERN, το ευρωπαϊκό εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής στη Γενεύη έχει λειτουργήσει ως πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτός όμως ο σύνδεσμος, ο οποίος άντεξε ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, ταλαντεύεται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ουκρανοί φυσικοί ζητούν να εκδιωχθεί η Ρωσία από το εργαστήριο, τον τόπο τριών βραβευμένων με Νόμπελ ανακαλύψεων και την έδρα του μεγαλύτερου θρυμματιστή ατόμων στον κόσμο, του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων.

“Το CERN ως κορυφαίο επιστημονικό εργαστήριο θα πρέπει να τερματίσει αμέσως κάθε συνεργασία με ρωσικά ιδρύματα, γιατί διαφορετικά κάθε έγκλημα και κάθε αδικία που γίνεται από την κυβέρνησή τους και τις ένοπλες δυνάμεις τους θα θεωρείται νόμιμη”, δήλωσε Ουκρανός φυσικός στο Κίεβο, ο οποίος εργάζεται σε πείραμα στο CERN.  “Καλούμε τη δημοκρατική κοινωνία, την επιστημονική κοινωνία να σταθεί μαζί μας ενάντια στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν”

Christoph Rembser, member of “the Nine”

Το Συμβούλιο του CERN, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους από τα 23 κράτη – μέλη του εργαστηρίου, θα συνεδριάσει σε ειδική σύνοδο στις 8 Μαρτίου για να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί στην κρίση. Ακόμη και οι φυσικοί που εξυμνούν τον ιστορικό ρόλο του CERN ως κινητήρια δύναμη για την ειρήνη περιμένουν από το συμβούλιο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. “Θα υπάρξει ένα σαφές μήνυμα προς τη ρωσική κυβέρνηση», λέει ο Christoph Rembser «Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο».

ΠΗΓΗ