Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται στα ύψη. Δεδομένου ότι το αργό πετρέλαιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης, αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί πληρώνουν περισσότερα στην αντλία.

Οι Αμερικανοί μπορεί σύντομα να πληρώνουν 5 $ ή περισσότερα το γαλόνι για βενζίνη. Αυτό πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς οι συντηρητικοί κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για τις υψηλές τιμές.

Τι συμβαίνει τελικά;

Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πρέπει να καλύψουν το κενό. Η Βρετανία έχει παρόμοια σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου. Έτσι, η Δύση αναζητά βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία. Το βασίλειο ηγείται του ΟΠΕΚ και έχει ανταποκριθεί σε προηγούμενα σοκ της αγοράς αυξάνοντας την προσφορά πετρελαίου για να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αντιμετωπίζεται από τη Δύση ως persona non grata για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Επιπλέον, το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βασιλείου υπέστη ένα ακομη πλήγμα από την πρόσφατη εκτέλεση 81 ανδρών, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τη Δύση να τείνει κλάδο ελιάς.

Ωστόσο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τα κατάφερε: επισκέφτηκε το MBS την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να προσελκύσει το Ριάντ, αλλά δεν ανακοινώθηκαν σημαντικές πληροφορίες.

Τι μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν; «Οι Σαουδάραβες κατανοούν τη μόχλευση τους… και πιθανότατα θα χρειαστούν μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα και Μπάιντεν και μια ευρύτερη συζήτηση για τη διμερή σχέση προτού εξετάσουν τις αλλαγές στην πολιτική πετρελαίου», λέει η ειδικός του Eurasia Group, Σοφία Μεράντο. «Αλλά ένα τέτοιο βήμα θα εξέθετε τον Μπάιντεν σε εγχώρια κριτική και φαίνεται απίθανο εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν πιο δραματικά».