Κωστής Γεωργίου: Μια εντυπωσιακή αναδρομική έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

Μετά από 14 χρόνια εκτός ελληνικής προβολής, ο καταξιωμένος  δημιουργός Κωστής Γεωργίου παρουσιάζει τα έργα του στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Η αναδρομική έκθεση ξεκίνησε  εντυπωσιακά και με αθρόα προσέλευση υψηλών προσκεκλημένων την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 20 του ίδιου μήνα. Η έκθεση απαρτίζεται από 160 έργα ζωγραφικής και 40 γλυπτά.  HUMANHEART 175x105x50 BRONZE + ALUMINUM BASE
Η αναδρομική του Κωστή Γεωργίου αποτελεί το τρίτο και ανανεωμένο σκέλος της ευρείας κλίμακας ατομικής έκθεσης με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής μνημειακών, και όχι μόνον, διαστάσεων που ξεκίνησε τον Μάιο 2019 από το Tελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θκαι, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη,  υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου.

Ανάμεσα στα γλυπτά που εκτίθενται, φιλοξενούνται και γλυπτικές εγκαταστάσεις  με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές όπως αυτοί του έργου METEORONτο οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων ανάλογων γλυπτών μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένων σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα.

 Κωστής Γεωργίου, ζωγραφικήΠαρούσα στην έκθεση και η μεγάλη γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες», (σύγχρονη απεικόνιση των 9 Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση «Pombi A’» που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά.

 INSTALLATION DOGS

Ο Κωστής Γεωργίου είναι ζωγράφος και γλύπτης με δράση διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Τα γλυπτά του, μνημειακών διαστάσεων, είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall , Yia Yuan Gardens etc), στην Αθήνα (Greek riviera -Βουλιαγμένη, Βούλα, Π. Φάληρο), στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι κλπ. Έργα του επίσης βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και Τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις ( Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ).

Έργα του Κωστή Γεωργίου έχουν πλειστηριαστεί από SOTHEBY’S – BONHAM’S – CHRISTIE’S στο Λονδίνο.

Το κεντρικό κριτικό σημείωμα του λευκώματος υπογράφει ο Χάρης Καμπουρίδης, τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea (Salzburg). Όπως σημειώνει ο Χάρης Καμπουρίδης: «Ο Γεωργίου ως αισθητικός ερευνητής είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, μέσα στα δεδομένα της παγκόσμιας τέχνης των τελευταίων 100 ετών, αλλά και με τροχιά που προκύπτει από αυτόνομες αποφάσεις και επιτεύξεις. Δεν στηρίχθηκε, δηλαδή, σε δεδομένες νόρμες της εποχής για να φτάσει σε αποδεκτό μορφικό αποτέλεσμα, αλλά το βρήκε ο ίδιος και προστέθηκε στα κεντρικά ρεύματα μέσα από ανεξαρτησία και τόλμη».
Στο ίδιο λεύκωμα γράφουν η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπη  Κώστας Γουλιάμος, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Α.Π.Θ. Μιλτιάδης Παπανικολάου, η Γενική Πρόξενος  της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα, η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου και ο Κωστής Γεωργίου.

Ο Κωστής Γεωργίου με τον γλυπτό δικό του σκαντζόχοιρο

Event Information
Ελληνικός Κόσμος, Κέντρο Πολιτισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος 17778
Εγκαίνια: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 1 – 20 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 09.00 – 13.00, Τετάρτη, Παρασκευή 09.00 – 20.00, Σάββατο 11.00-16.00 & Κυριακή 10.00-18.00
Πληροφορίες: Τηλ: 212 254 0000 Fax: 212 254 0123