ΕΡΕΥΝΑ: Η κρίση της μέσης ηλικίας είναι εδώ και μας επηρεάζει άμεσα.

Το φαινόμενο της κρίσης της μέσης ηλικίας εξετάζει νέα έρευνα από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER), καταδεικνύοντας ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρότερες από το γνωστό στερεότυπο της παρορμητικής αγοράς ενός σπορ αμαξιού.

Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα καταγράφεται μία ισχυρή κρίση μέσης ηλικίας. Παράλληλα με τη μείωση των βασικών δεικτών ικανοποίησης από τη ζωή, οι ερευνητές εντόπισαν μεταξύ άλλων ότι υπάρχει έντονη κόπωση από την δουλειά, αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιώνπροβλήματα ύπνουεθισμός στο αλκοόλ και κατάθλιψη.

Η κρίση αυτή εμμένει παρότι πολλοί από όσους εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν υψηλότερες αποδοχές από τα προηγούμενα επαγγελματικά τους χρόνια, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με προηγούμενες γενιές και ζουν σε ασφαλείς και οικονομικά γόνιμες περιοχές. Οι ερευνητές μάλιστα αποκάλεσαν το εύρημα αυτό «παράδοξο και προβληματικό».

«Πιστεύουμε ότι η σοβαρότητα αυτού του κοινωνικού προβλήματος δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους πολιτικούς του εύπορου κόσμου», σημειώνουν οι ερευνητές.

Παρατηρείται επίσης ότι το «ύψιστο επίπεδο εργασιακού στρες» αγγίζει τους άνδρες ηλικίας περίπου 45 ετών και ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεσηκατάθλιψη και γενικά κακή ψυχική υγεία.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν περίπου 500.000 άτομα σε πλούσιες χώρες, μεταξύ αυτών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία. Παρότι δεν είναι ακόμη peer-reviewed, τα ευρήματα καταδεικνύουν τη δυσαρέσκεια σε πολλούς μεσήλικες από τη δουλειά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Gallup, το 50% των εργαζομένων σε ΗΠΑ και Καναδά δήλωσε ότι είχε «πολύ» στρες την προηγούμενη μέρα, ενώ μόνο οι εργαζόμενοι στην Ανατολική Ασία κατέγραψαν ακόμη υψηλότερο επίπεδο στρες. Παράλληλα, παρότι οι εργαζόμενοι της νεότερης γενιάς πυροδότησαν το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης», υπάρχουν ενδείξεις – τουλάχιστον στις ΗΠΑ – για συνεχώς μεγαλύτερο αριθμό παραιτήσεων σε άτομα μεταξύ 50 και 60 ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider