Σχεδιασμένη από τον Laurence Bertrand Dorléac, η έκθεση “Les Choses” προσφέρει στον επισκέπτη μια νέα οπτική πάνω σε κάτι που επί μακρόν θεωρούνταν δευτερεύον και αφορούσε – αφορά – τη νεκρή φύση.

Η αναπαράσταση πραγμάτων, για τα οποία υφίστανται μαρτυρίες ήδη από την προϊστορική εποχή, οδηγεί σε μια φανταστική κατάδυση στην ιστορία. Οι καλλιτέχνες ήταν οι πρώτοι που πήραν τα πράγματα στα σοβαρά. Αναγνώρισαν την παρουσία τους, τα ζωντάνεψαν και..εξύψωσαν τη μορφή τους, το νόημά τους, τη δύναμή τους, τη γοητεία τους. Κατάλαβαν την ικανότητά τους να μας κάνουν να φανταζόμαστε, να πιστεύουμε, να αμφιβάλλουμε, να ονειρευόμαστε, να πράττουμε.

Στην έκθεση επανεξετάζεται το είδος της νεκρής φύσης, υπό το πρίσμα αυτού του αιώνιου διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών του παρελθόντος και εκείνων του παρόντος. Μέσω της προσκόλλησής μας σε αυτά, ελέγχεται επίσης η σχέση μας με τα υλικά αγαθά. Ξαφνικά μέσα από τα προϊστορικά τσεκούρια ως τα του διάσημου Duchamp, μέσα από τον Chardin και τον Manet, επανεξετάζεται ολόκληρη η ιστορία της τέχνης.