Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται ανεξήγητη αύξηση των θανάτων τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας ανησυχία στους επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας.

Έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις για το γιατί υπήρξαν περίπου 22.500 περισσότεροι θάνατοι μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου απ’ ό,τι θα αναμενόταν κανονικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη συμφωνία σχετικά με την αιτία ή τις αιτίες.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της βρετανικής κυβέρνησης, για παράδειγμα, αναφέρει: “Η ανάλυση βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος και ο διαβήτης μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για την πλειονότητα των υπερβολικών θανάτων”.

Όμως ο Adrian Boyle, εκλεγμένος πρόεδρος στο Βασιλικό Κολέγιο Επείγουσας Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συμφωνεί ότι τέτοιες καταστάσεις, που ενδεχομένως επιδεινώνονται από τον εγκλεισμό λόγω του ιού –  που καθυστερούν τα ραντεβού ρουτίνας –  είναι πιθανό να είναι η αιτία. “Χρειάζεται χρόνος για να πεθάνεις από καρκίνο, χρειάζεται χρόνος για να πεθάνεις από καρδιακή ανεπάρκεια”, λέει. “Όλα αυτά είναι πράγματα που μπορεί να χειροτέρεψαν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα οδηγήσει στην ξαφνική και κατακόρυφη αύξηση που έχουμε δει στους θανάτους φέτος”.

“Τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι πιο ουσιαστικό”, λέει ο Michael Murphy από το London School of Economics.

Έτσι, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, με τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), τη γήρανση του πληθυσμού, τους καύσωνες και την επανεμφάνιση του ιού covid-19 να αναφέρονται επίσης ως πιθανές αιτίες για την ξαφνική αύξηση των θανάτων. Ο φόβος είναι ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί το χειμώνα, όταν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται συνήθως υπό μεγαλύτερη πίεση.

Η αύξηση των θανάτων παρατηρείται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ 2 Απριλίου και 12 Αυγούστου στην Αγγλία και την Ουαλία, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 202.491 θάνατοι, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Πρόκειται για 19.756 περισσότερους από τον πενταετή μέσο όρο για την περίοδο αυτή – περίπου 11% αύξηση. Η ξαφνική πτώση των καταγεγραμμένων θανάτων στις αρχές Ιουνίου οφείλεται πιθανότατα στην επιπλέον επετειακή τραπεζική αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντανακλά το κλείσιμο των γραφείων καταγραφής, σύμφωνα με το ONS.

ο ιός έχει συμβάλει στην αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία: το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκαν διπλάσιοι θάνατοι που αφορούσαν τον ιό covid-19 από ό,τι το καλοκαίρι του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως οι θάνατοι αυτοί μεταξύ των σχετικών ημερομηνιών του Απριλίου και του Αυγούστου ήταν λίγο κάτω από 13.000. Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της αύξησης, αλλά εξακολουθεί να αφήνει περισσότερους από 9500 ανεξήγητους θανάτους.

Το Covid-19 μπορεί επίσης να παίζει ρόλο σε περισσότερους θανάτους. Αυτό το καλοκαίρι παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων μόλυνσης. Στις αρχές Ιουνίου, περίπου 990.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν μολυνθεί από τον ιό – κυρίως λόγω των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 του omicron, και περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό στις αρχές Αυγούστου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του covid-19 πιθανώς αύξησε έμμεσα τον αριθμό των θανάτων από άλλες ασθένειες, λέει ο Murphy. Μελέτες δείχνουν ότι η μόλυνση από το covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας για άλλες παθήσεις. “Είναι πολύ πιθανό το covid να εμπλέκεται σε κάποιο βαθμό”, λέει ο Murphy.

Ο υψηλός φόρτος των περιστατικών με covid-19 διαταράσσει επίσης τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα παρατηρηθεί οποιαδήποτε επακόλουθη αύξηση των θανάτων, ιδίως για ιατρικές καταστάσεις που εξελίσσονται επί πολλά χρόνια, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα καρδιακά προβλήματα.

“Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο ουσιαστικά σταμάτησε για μερικούς μήνες, ο αριθμός των ατόμων που παραπέμπονται για εξετάσεις μειώθηκε και πολλές εξετάσεις και θεραπείες καθυστέρησαν”, λέει η Michelle Ferguson από το Cancer Research UK. “Έτσι, θα υπάρξουν οπωσδήποτε επιπτώσεις, απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη την κλίμακα”.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο υπολόγισε ότι 460 επιπλέον άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο του εντέρου στην Αυστραλία μεταξύ 2020 και 2044 λόγω της διαταραχής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που προκλήθηκε από την πανδημία και 437 θα πεθάνουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

πηγη