10+1 τρόποι να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τις μικρές συνήθειες που μας βοηθούν να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία και να παραμείνουμε ανθεκτικοί. Εξάλλου, αν μας έμαθαν κάτι τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι η ψυχική μας ευεξία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική – και με μικρά βήματα, μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερο άγχος και περισσότερη χαρά.

Τι μπορούμε να κάνουμε επομένως για να θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία;

Δοκίμασε το “box breathing”

Αν νιώσεις ότι έχεις άγχος, δοκίμασε το “box breathing”: πάρε μία αναπνοή από τη μύτη και μέτρησε μέχρι το τέσσερα, κράτησέ την μετρώντας πάλι μέχρι το τέσσερα και ελευθέρωσε τον αέρα από το στόμα σου πάλι μέχρι το τέσσερα και επανάλαβε την διαδικασία. Αυτή η τεχνική αναπνοής ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά το σώμα μας να χαλαρώσει.

Βάλε όρια στο τηλέφωνό σου

Ίσως σπαταλάς κι εσύ πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που μπορεί εύκολα να βλάψει την ψυχική σου υγεία. Αν θέλεις να παραμείνεις ανθεκτικός, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από την τεχνολογία, επιλέγοντας πόσο χρόνο περνάς online.

Ξεκίνησε τη μέρα σου με μια θετική φράση

Θύμισε στον εαυτό σου ότι είσαι άξιος, ικανός, δυνατός και γενναίος. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις με καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια την ημέρα σου.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για ευγνωμοσύνη

Το πρωί όταν ξυπνήσεις, σκέψου κάποια πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Είτε πρόκειται για κάτι μικρό, είτε για κάτι μεγαλύτερο, αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Απόλαυσε το πρωινό σου

Φτιάξε τον καφέ και το πρωινό σου και απόλαυσέ τα χωρίς να κάνεις ή να σκεφτείς τίποτα άλλο μέχρι να τελειώσεις το πρωινό σου. Απόλαυσε λίγα λεπτά ηρεμίας πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Αφιέρωσε λίγα λεπτά για διαλογισμό

Ο διαλογισμός σε βοηθά να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις στρεσογόνες στιγμές και να καλλιεργείς την ανθεκτικότητά σου, έτσι ώστε να μπορείς να ξεπερνάς όποιες προκλήσεις προκύψουν. Μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου πιο ήρεμος και πιο συγκεντρωμένος.

Κάνε μία παύση και άκουσε

Άκουσε προσεκτικά τον εαυτό σου, τον εγκέφαλο και το σώμα σου πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου, έτσι ώστε να μπορείς να καταλάβεις τι σου λένε.

Κάνε ένα κρύο μπάνιο

Στο τέλος του πρωινού σου μπάνιου, μείωσε αργά τη θερμοκρασία του νερού και το κάνε το σταδιακά όλο και πιο κρύο. Το κρύο μας σε επαναφέρει άμεσα στην παρούσα στιγμή και είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι μπορείς να καταφέρεις ακόμα και τα δύσκολα πράγματα.

Γιόρτασε τις μικρές σου νίκες

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φροντίζεις την ψυχική σου υγεία και να παραμένεις ανθεκτικός είναι να γιορτάζεις καθετί μικρό που πετυχαίνεις. Αυτό σε βοηθά να έχεις ένα αίσθημα αισιοδοξίας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Κάνε συχνά διαλείμματα

Υπενθύμιζε στον εαυτό σου να αφιερώνει χρόνο σε αυτό που πρέπει να κάνεις, να είσαι ευγενικός μαζί του και να κάνω συχνά διαλείμματα για να αποφορτίζεσαι.

Φτιάξε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Κάθε μέρα, σε ένα μικρό ημερολόγιο, σημείωνε όλα εκείνα για τα οποία είσαι ευγνώμων εκείνη τη στιγμή. Ίσως σου μοιάζει λίγο δύσκολο στην αρχή, αλλά με τον καιρό θα μπορέσεις να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος σου και να είσαι καλύτερα συναισθηματικά, διανοητικά και σωματικά.

πηγη