Edgar Degas
(19 Ιουλίου 1834 – 27 Σεπτεμβρίου 1917)
Αν  και υπήρξαν πολλοί ιμπρεσιονιστές οι οποίοι αποτύπωσαν στον καμβά θεάματα του θεάτρου ή από τον κόσμο της όπερας, μάλλον ένας ήταν εκείνος που ζωντάνεψε τόσο λαμπερά και με μοναδικό τρόπο αυτόν τον κόσμο και δεν είναι άλλος από τον Εντγκάρ Ντεγκά!

Ο Ντεγκά γοητεύτηκε ιδιαίτερα από το μπαλέτο, τόσο εντός όσο και εκτός σκηνής, και απεικόνισε κάθε βήμα, από την πρόβα μέχρι την παράσταση σε παρά πολλά έργα του.

Εδώ σας παρουσιάζουμε τον πίνακα “Trois danseuses” που φιλοτεχνήθηκε από τον Ντεγκά γύρω στο 1899. Στον πίνακα απεικονίζεται ομάδα τριών χορευτριών σε διαφορετικές στάσεις. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι ένα κουβάρι από σώματα, όμως ο τρόπος που στρέφουν το κεφάλι τους, η θέση των χεριών τους και οι πτυχώσεις των ενδυμάτων τους δημιουργούν κυκλικούς και εσωτερικούς ρυθμούς. Παρουσιάζοντας τις χορεύτριες σε κοντινό πλάνο, ο Νεγκά υποδηλώνει μια οικειότητα μέσω της εγγύτητας. Τα νεαρά κορίτσια, ωστόσο, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την …εισβολή

Ο Ντεγκά έδινε διάφορες απαντήσεις όταν τον ρωτούσαν για τη μανία του να ζωγραφίζει χορεύτριες. «Μου αρέσουν τα φορέματά τους» έλεγε τη μια φορά. «Αποτελούν, με έναν τρόπο, τη συνέχεια των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων», απαντούσε την άλλη. Ωστόσο, σοβαρότερη ακούγεται μια τρίτη εκδοχή σύμφωνα με την οποία οι χορεύτριες του προσέφεραν απλώς την πρόφαση για να αποτυπώσει την ανθρώπινη κίνηση, της οποίας υπήρξε αιώνιος θαυμαστής.

πηγη