Η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, απαλλάχθηκε από την κατηγορία του παραπτώματος μετά από τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το επίμαχο βίντεο του περασμένου Αυγούστου. Τότε που η νεαρή πρωθυπουργός βιντεοσκοπήθηκε ενώ διασκέδαζε με φίλους και φίλες στην πρωθυπουργική κατοικία.

 Στον υπουργό Δικαιοσύνης κατατέθηκαν πολλές καταγγελίες σχετικά με το συμβάν, δεδομένου ότι κάποιοι Φιλανδοί αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι όχι τόσο από το πάρτι, όσο από τον τρόπο που η πρωθυπουργός συμμετείχε.

Όμως μια ανεξάρτητη υπηρεσία που είναι αρμόδια για την εποπτεία της νομιμότητας των κυβερνητικών δραστηριοτήτων και στην οποία κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει καταγγελίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μάριν δεν είχε παραμελήσει τα καθήκοντά της ως πρωθυπουργός.

Δεν υπήρχε “κανένας λόγος να υποπτευθεί κάποιος την πρωθυπουργό για παράνομη συμπεριφορά κατά την άσκηση των καθηκόντων της ή για παραμέληση των υπηρεσιακών της καθηκόντων”, κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Tuomas Pöysti, ο οποίος εξαρχής είχε δηλώσει ότι δεν είχε δει κάτι παράνομο στις κινήσεις της πρωθυπουργού.

Τότε, η Μαρίν είχε δηλώσει πως πέρασε “μια βραδιά με φίλους” και ότι τα βίντεο “γυρίστηκαν σε ιδιωτικούς χώρους”. “Είμαι άνθρωπος. Και εγώ επίσης μερικές φορές λαχταρώ τη χαρά, το φως και τη διασκέδαση μέσα σε αυτά τα σκοτεινά σύννεφα”, δήλωσε.

Στις καταγγελίες στην αρμόδια επιτροπή αναφερόταν ότι η Μάριν ήταν ακατάλληλη για εργασία “λόγω κατανάλωσης αλκοόλ” και ότι με τη συμπεριφορά της υπονόμευε τη “φήμη και την ασφάλεια” της Φινλανδίας.

Η αξιολόγηση της “ηθικής και κοινωνικής” διάστασης των δραστηριοτήτων αναψυχής ενός πρωθυπουργού είναι “θέμα του κοινοβουλίου”, δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι “η πολιτική ευθύνη σταθμίζεται επίσης περιοδικά στις δημοκρατικές εκλογές”.

Τον Αύγουστο, η Μάριν υποβλήθηκε σε τεστ για ναρκωτικά, το οποίο βγήκε αρνητικό, για να διαλευκάνει τις υποψίες που είχαν εκφραστεί από ορισμένους ότι τα σχόλια που ακούστηκαν στο βίντεο παρέπεμπαν σε ναρκωτικά – κάτι που συζητήθηκε έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαψεύστηκε από την πρωθυπουργό.

Η Μαρίν ηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και έγινε η νεότερη επικεφαλής κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο του 2019.