Η οικονομία της…Σελήνης

Η επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου της NASA στη Σελήνη την περασμένη εβδομάδα θα είναι μια ευλογία για τις ιδιωτικές εταιρείες, αναφέρουν οι Miriam Kramer και Hope King του Axios.

Η επιτυχής εκτόξευση του Artemis I “ανοίγει την πόρτα για την επέκταση της σεληνιακής οικονομίας”, λέει ο Takeshi Hakamada, διευθύνων σύμβουλος της ispace, η οποία σχεδιάζει να εκτοξεύσει την πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη στις 28 Νοεμβρίου.

Καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, η εξερεύνηση του διαστήματος και της Σελήνης θα μπορούσε να γίνει μια αυξανόμενη πηγή για νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis I της NASA έδειξε στις εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Σελήνη και γύρω από αυτήν ότι πιθανότατα θα έχουν έναν σημαντικό πελάτη εκεί τα επόμενα χρόνια.

Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στη σεληνιακή επιφάνεια μέχρι το 2025 και τελικά να δημιουργήσει μια “διαρκή” σεληνιακή παρουσία.

Ιδιωτικές εταιρείες – μεταξύ των οποίων η ispace και η Astrobotic – σχεδιάζουν ήδη να στείλουν αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια, παραδίδοντας φορτία όχι μόνο για κυβερνητικούς πελάτες, αλλά και για άλλες εταιρείες.