Εντονη αντίδραση στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από την υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας

«Η επιστροφή των Ελγινίων Μαρμάρων στην Ελλάδα θα ήταν επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος», προειδοποίησε η Βρετανή υπουργός Πολιτισμού Μ. Donelan

Στην πρώτη της εμφάνιση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ως Υπουργός Πολιτισμού, η κ. Donelan ρωτήθηκε εάν η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν «η λεπτή άκρη της σφήνας».

Ο Γραμματέας Πολιτισμού απάντησε: «Μπορώ να συμφωνήσω με ορισμένα από τα επιχειρήματα, αλλά πιστεύω ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος για να διανυθεί.

“Η Michelle Donelan είπε ότι η Βρετανία ενήργησε ως «θεματοφύλακας» αμφισβητούμενων αντικειμένων και «όταν αρχίσετε να επιστρέφετε ένα, πού τελειώνει αυτό;»

«Η θέση του Τζορτζ Όσμπορν είναι λίγο διαφορετική από όσο παρουσιάζεται», είπε αρχικά η υπουργός. “Ο ισχύων νόμος δεν επιτρέπει την επιστροφή. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να τους επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες, επιτρέποντας τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου. Αυτά είναι αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες αν όχι για ακόμα περισσότερο, τα έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι φύλακές τους. Οπωσδήποτε το σημερινό στάτους κβο λειτουργεί και θα πρέπει να το προστατέψουμε», κατέληξε η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού.

Προ διημέρου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του νόμου που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του. Την ίδια θέση επανέλαβε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ εξεπλάγη και ο Ρίσι Σούνακ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τμήματα της συλλογής του, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην Ελλάδα.