Επενδυτικά σχέδια υψηλού προφίλ αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Η εθνική σπουδή να επιστρέψουν στις ΗΠΑ βασικές εισροές για την αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε από την χθεσινή ανακοίνωση του γίγαντα ημιαγωγών TSMC με έδρα την Ταϊβάν ότι τριπλασιάζει τις επενδύσεις του στην Αριζόνα. Όπως μετέδωσε το CNBC, η εταιρεία θα ανακοινώσει επίσης ότι θα παράγει πιο αναβαθμισμένα μικροτσίπ από ό,τι προγραμμάτιζε σε πρώτη φάση.

“Η αμερικανική παραγωγή επέστρεψε, φίλοι μου”, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ένα εργοτάξιο της TSMC στο Φοίνιξ. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο “CHIPS and Science Act” που υπέγραψε στις αρχές Αυγούστου ο πρόεδρος Μπάιντεν προέβλεπε τη διάθεση πολλών δισεκατομμυρίων προκειμένου να δελεάσει τους κατασκευαστές να παράγουν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μικροτσίπ τους στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της TSMC είναι η τελευταία σε μια σειρά από επενδυτικά σχέδια υψηλού προφίλ από εταιρείες τσιπ υπολογιστών, γράφει ο Matt Phillips. Η Intel ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα μονάδα παραγωγής τσιπ κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο και σχεδιάζει να δαπανήσει ένα παρόμοιο ποσό για την κατασκευή εργοστασίων στο Τσάντλερ της Αριζόνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κολοσσός της Samsung άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επένδυση, ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ανακοινώσει προηγουμένως για την παραγωγή τσιπ στο Όστιν, με έως και 200 δισεκατομμύρια δολάρια για 11 εργοστάσια στην περιοχή.

Η μεγάλη εικόνα: Τα τελευταία χρόνια οικονομικής αταξίας – σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού, πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία, αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα – ανέτρεψαν την παγκοσμιοποίηση που προέκυψε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Το COVID πυροδότησε παγκόσμιους κυβερνητικούς αγώνες για βασικά αγαθά – πρώτα μάσκες και εμβόλια, στη συνέχεια ημιαγωγούς και τώρα πετρέλαιο και φυσικό αέριο.