Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για καρκίνο τραχήλου, παχέος εντέρου και καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Από τον Δεκέμβριο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικίες 21 έως 69 ετών. Από τον Γενάρη οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακές παθήσεις

Την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών παθήσεων ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» τίθεται σε πλήρη εφαρμογή μέσα στο Δεκέμβριο, οπότε θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα SMS από την άυλη συνταγογράφηση οι γυναίκες 21-65 ετών για την διενέργεια τεστ ΠΑΠ.

Εφόσον υπάρχουν ευρήματα από τη συγκεκριμένη έκρηξη, τότε η κολονοσκόπηση, η βιοψία και όποια άλλη εξέταση πρέπει να γίνει θα είναι δωρεάν.

Μέσα στον Ιανουάριο, αρχές του 2023 ξεκινά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Θα γίνεται κολονοσκόπηση και όπως επισημάνθηκε, ένας μικρός πολύποδας ο οποίος αφαιρείται ενδοσκοπικά στο πλαίσιο της κολονοσκόπησης, εξαλείφεται και η πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκινικό όγκο που σε 5-10 χρόνια θα απειλήσει τη ζωή του ανθρώπου.

Για τις καρδιαγγειακές παθήσεις οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα είναι 30 έως 70 ετών. Πρόκειται για βιοχημικές εξετάσεις που θα καθορίσουν το προφίλ του ασθενούς και θα καθορίσουν σε ποιές άλλες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί προκειμένου να μην κινδυνεύει από κάποιο αιφνίδιο καρδιολογικό περιστατικό.

Σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του μαστού, από τις 60.000 μαστογραφίες που έγιναν δωρεάν έως τώρα, 6%-7% των γυναικών βρέθηκαν με καρκινικό όγκο σε πρώιμο στάδιο, που σημαίνει ότι θα αποφύγουν την ταλαιπωρία του να υποβληθούν σε μαστεκτομή ή σε χημειοθεραπεία.

 

Το Στρατηγικό Σχέδιο

Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει τρεις πυλώνες (Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας) και πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούμε να θεραπεύσουμε τις στρεβλώσεις τόσων ετών και να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, θεμελιώνοντας ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση και στόχο όχι απλώς περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής. 

Mε βάση τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, στη χώρα μας η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό νοσήματα που μπορούν να προληφθούν.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Από σχετικές έρευνες φαίνεται ότι, κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει τεστ ΠΑΠ, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο ένα στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό των ατόμων που έκαναν προληπτικές εξετάσεις μειώθηκε δραματικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα, τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ και δυστυχώς συστηματικά χαμηλότερα στα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα.

Προγράμματα:

  1. Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό. 

2. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ ΠΑΠ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.

3. Καρδιαγγειακά: 5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.

4. Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετων, κολονοσκόπηση.

Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα.

Ακολουθεί εντός του προσεχούς διαστήματος το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:

• 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV,

• 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV DNA test και

• 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

Έτσι λοιπόν, αυτό το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV, αναμένουμε να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου εξαιτίας του HPV ως το 2030. 

Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.