Παναγιώτης Γεννηματάς /Το ευρώ και η γερμανική Ευρώπη

Πώς και η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα του ευρώ

Επίμετρο: Αθανάσιος Γραμμένος

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Δοκίμια» κυκλοφόρησε το βιβλίο του πρόσφατα εκλιπόντος Παναγιώτη Γεννηματά με τίτλο Το ευρώ και η γερμανική Ευρώπη: Πώς και η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα του ευρώ.

Κατά τον Παναγιώτη Γεννηματά (1949-2022, επίτιμο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και βαθύ γνώστη της ιστορίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και των λειτουργικών της μυστικών), η Ευρώπη εξακολουθεί να βυθίζεται αυτοκτονικά σε μια οικονομική κρίση που απειλεί εκ βάθρων τα συναινετικά θεμέλια της θεσμικής της ενότητας. Στο «ανησυχητικό» τούτο βιβλίο, ο Γεννηματάς μάς υπενθυμίζει το πώς τα κράτη του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) αυτοπαγιδεύτηκαν πριν από σαράντα χρόνια στα δίχτυα μιας νομισματικής ένωσης η οποία ουσιαστικά κατοχύρωνε τα ηγεμονικά σχέδια της ενοποιημένης Γερμανίας και περιόριζε τα περιθώρια των άλλων κρατών να διαχειρίζονται αυτόνομα τις οικονομικές τύχες τους.

Ταυτόχρονα, μας αποκαλύπτει πώς η Ελλάδα, ζώντας τον τυφλό ενθουσιασμό για την αποδοχή της ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παγιδεύτηκε πρόωρα και αβασάνιστα κατά τη δεκαετία του ’90 στα δίχτυα μιας νομισματικής ένωσης που υπέτασσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στα δεσπόζοντα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας.

Πρόκειται για μια εκ των έσω ανάλυση του πολιτικού παρασκηνίου της δημιουργίας του ευρώ, που μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα το σημερινό αδιέξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολιτικές δεσμεύσεις που εμποδίζουν τα κράτη-μέλη της να ανταποκριθούν πιο ευέλικτα σε έκτακτες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που μεθοδεύονται από κλειστά συστήματα διεθνούς εξουσίας.

Τον «μελαγχολικό φιλόσοφο» Παναγιώτη Γεννηματά, που έφυγε αιφνίδια και πρόωρα από τη ζωή στις 26.9.2022, αποχαιρετά ο δρ. Αθανάσιος Γραμμένος με κείμενό του που παρατίθεται εν είδει επιμέτρου.