Ταξιδεύοντας ως τη μαγευτική Αρμενία

Για πολλούς η Αρμενία παραμένει μια σχεδόν άγνωστη χώρα, παρά το γεγονός ότι όλοι έχουμε ακούσει για τη γενοκτονία του λαού της, αλλά και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες γεωστρατηγικής σημασίας πληροφορίες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής ‘Ενωσης.

Η Αρμενία είναι ένα πανάρχαιο έθνος. Οι Αρμένιοι κατάγονται από τους αρχαίους Χουρρίτες οι οποίοι από την 3η χιλιετία π.Χ. δημιούργησαν αξιόλογους πολιτισμούς στα υψίπεδα που περιβάλλουν το Αραράτ, πάνω στο οποίο, σύμφωνα με την ιουδαϊκή και χριστιανική πίστη, προσάραξε η κιβωτός του Νώε μετά τον κατακλυσμό (Γένεση 8:4).

Μόλις το 1991, όμως, και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ιδρύθηκε το νέο κράτος της Αρμενίας. Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, είναι τριγυρισμένη από λαούς όχι μόνο αλλόθρησκους αλλά κι εχθρικούς, αρκετά περιορισμένη στο ένα δέκατο σε σχέση με το παρελθόν, έχει θρησκεία χριστιανική και μια φύση παράξενη, ενώ υπάρχουν εκκλησιές και μοναστήρια με μοναδικό, δικό τους στυλ, όπως και ιδιαίτερα μελαγχολική μουσική. ‘Ολα αυτά συνθέτουν τη μοναδική ομορφιά μιας χώρας που βρίσκεται στα ανατολικά της Τουρκίας, νοτίως της Γεωργίας και συνοδεύει ανατολικά με το Αζερμπαϊτζάν, εξ ου και η διαχρονική διαπάλη για τον θύλακο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

 

Το Αραράτ, η Κιβωτός και ο Νώε ζωντανεύουν όχι μόνο λόγω του χώρου και της γλαφυρής ξενάγησης. Το περιστέρι που έστειλε ο Νώε για να δει αν αποσύρθηκαν τα νερά είναι ακόμα εδώ!

Γερεβάν, γνωστό και ως Ερεβάν ή Γιερεβάν, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, με 1.088.000 κατοίκους το 2004.
Μοναστήρι Γκεγκχάρντ. Το μοναστήρι του Γκεγκάρντ είναι μεσαιωνικό μοναστήρι στην επαρχία Κοτάικ, στην Αρμενία, το οποίο εν μέρη έχει λαξευτεί στο βράχο. Από το 2000 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.