“Ανεμοδαρμένα Υψη” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σκηνοθεσία, Γιάννης Καλαβριανός

Η Έμιλι Μπροντέ στα μόλις τριάντα χρόνια της ζωής της (1818-48) έγραψε περίπου διακόσια ποιήματα και μόλις ένα μυθιστόρημα, που όμως αποδείχτηκε αρκετό ώστε να μείνει το όνομά της στην ιστορία. Με τις αδερφές της Σάρλοτ και Ανν, εξέδωσαν το 1846, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, την  ποιητική συλλογή “Poems – by Currer, Ellis & Acton Bell”. Η πρώτη έκδοση πούλησε μόλις τρία αντίτυπα, ήταν όμως αυτή που άνοιξε δρόμο στη συγγραφική σταδιοδρομία τους. Τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη”εκδόθηκαν το 1847, επίσης με ψευδώνυμο, και ξεσήκωσαν ζωηρές αντιδράσεις στη βικτοριανή Αγγλία για το πάθος και τη βία στην απεικόνιση των προσώπων και της ερωτικής σχέσης των δύο πρωταγωνιστών, του Χίθκλιφ και της Κάθριν, που απλώνεται σε πολλές δεκαετίες, οδηγεί σε τρομερές πράξεις εκδίκησης και σημαδεύει ανεπανόρθωτα δύο οικογένειες.

Ο Γιάννης Καλαβριανός γοητεύτηκε από το έργο με τους ατελείς, βίαιους, ανήθικους αντιήρωες που παλεύουν να ευτυχήσουν και ανέλαβε το στοίχημα να του δώσει θεατρική υπόσταση για πρώτη φορά το 2016, στο ΚΘΒΕ, σε δική του μετάφραση και διασκευή. Τώρα επιστρέφει στην εμβληματική ιστορία, αποτυπώνοντας εκ νέου την ποιητική δύναμη και την άγρια ομορφιά της. Στην παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (από 25/1), ο Γιώργος Γλάστρας και η Ιωάννα Κολλιοπούλου ερμηνεύουν τον Χίθκλιφ και την Κάθριν, και τους υπόλοιπους ρόλους οι Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Πασάς κ.ά.

Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Θαβώρη, τα κοστούμια των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα-Ράνιας Υφαντίδου, η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, οι φωτισμοί της Εβίνας Βασιλακοπούλου.

πηγη