Ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στο Μπουένος Άϊρες

Στις αρχές του περασμένου αιώνα το Μπουένος Άϊρες ζούσε μια τεράστια οικονομική άνθηση. Το εμπόριο άκμαζε, το χρήμα έρεε άφθονο και αρτίστες παγκόσμιας εμβέλειας κοσμούσαν την καλλιτεχνική ζωή του τόπου.

Το 1919 ένας Γερμανοεβραίος ανερχόμενος καλλιτεχνικός επιχειρηματίας, ο Max Glücksmann, αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του και να κατασκευάσει το δικό του μεγαλόπρεπο θέατρο, στην καρδιά του Μπουένος Άϊρες, την Avenida Santa Fe. Έτσι γεννήθηκε το περίφημο Teatro Grand Splendid, χωρητικότητας 1000 περίπου ατόμων, που σχεδόν αμέσως έγινε το κέντρο της κοσμικής ζωής της πόλης. Στην σκηνή του ανέβηκαν μεγάλες θεατρικές παραστάσεις και έπαιξαν μεταξύ των άλλων οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του Αργεντίνικου τάνγκο, όπως ο Carlos Gardel και ο Francisco Canaro.

Στην αυγή της δεκαετίας του τριάντα τα γούστα άλλαξαν και το θέατρο μετατράπηκε στον πρώτο ομιλούντα κινηματογράφο της πόλης, μετά δυστυχώς έπεσε σε παρακμή και χρόνια αργότερα, μόλις το 2000, ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ένα τεράστιο βιβλιοπωλείο, το  El Ateneo. Το εντυπωσιακό όμως είναι, ότι παρόλη την καθολική ανακαίνιση, ο χώρος διατηρεί ατόφια την αίγλη της προηγούμενης ζωής του ως θέατρο και κινηματογράφος, με τον εντυπωσιακό εξώστη, την ζωγραφισμένη οροφή, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα και τις βυσσινί κουρτίνες της σκηνής αποτελώντας έτσι σημείο αναφοράς στην ζωή της πόλης.

Extra tip. O χώρος που κάποτε βρίσκονταν η σκηνή έχει μετατραπεί σε ένα κομψό café, που έχει καθιερωθεί σαν τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και σερβίρει γευστικά σνακ, γλυκά και καφέ.