Γιάννης Γαΐτης: Επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η έκθεση Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου”, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου, σε συνεργασία με την κόρη του Λορέττα Γαΐτη.

Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά και πολύτιμα έργα του Γιάννη Γαΐτη καλύπτοντας την πορεία της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1944  έως το τέλος της δημιουργικής του δράσης. Η έκθεση ξεκινάει με τις αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου, τα πορτραίτα της οικογένειας του και της συζύγου του, της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, με την οποία εργάστηκαν στο Παρίσι και συνεκτίθενται έργα της από γύψο, πολυεστέρα και ορείχαλκο μαζί με τα αινιγματικά της κολλάζ.

Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου

Ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, επισημαίνει στον κατάλογο της έκθεσης: “Ο Γαΐτης ήταν ένα νέο και ζωντανό πνεύμα στην εποχή του. Μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο και τις τεράστιες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ελλάδα αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1954, στα 31 του χρόνια. Στο πλευρό του, μούσα της δημιουργικής του πνοής, στάθηκε η εσωστρεφής και δυναμική γλύπτρια Γαβριέλλα Σίμωσι, με την οποία παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά”.

Γαβριέλλα Σίμωσι και Γιάννης Γαΐτης

 

Εγκαίνια: 8/2 (8 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη | 8/2 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. – 6 μ.μ., Πεμ. 10 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη