Την ανανεωμένη ενότητα της γαλλογερμανικής “ατμομηχανής” αναδεικνύουν πλέον Μακρόν και Σολτς. Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν τον στόχο του Γάλλου Προέδρου για μια Ευρώπη περισσότερο κυρίαρχη που θα στοχεύει στην άμυνα και τη βιομηχανία.
Κοινή επιδίωξη ήταν να δοθεί τέλος σε πολύμηνες διαφωνίες και παρεξηγήσεις. Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στο Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι αυτό το “ζευγάρι” θα κάνει “την επιλογή του μέλλοντος”, καθώς “ήξερε πώς να το κάνει σε κάθε καμπή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”. “Είπε επίσης ότι η Γερμανία και η Γαλλία, επειδή άνοιξαν το δρόμο για τη συμφιλίωση, πρέπει να γίνουν πρωτοπόροι και στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μας. Περιέγραψε δε τα δύο κράτη ως “δύο ψυχές σε ένα στήθος”.
Το μέλλον, όπως και το παρελθόν, στηρίζεται στη συνεργασία των δύο χωρών μας (…) ως κινητήρια δύναμη μιας ενωμένης Ευρώπης”, δύο χωρών ικανών να ξεπεράσουν τις “διαφορές” τους, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, θυμίζοντας ένα “αδελφικό ζευγάρι”. Χρησιμοποίησε τη μεταφορά αυτής της “γαλλογερμανικής μηχανής”, η οποία συχνά “βουίζει απαλά”, η οποία “δεν λειτουργεί με κολακείες” αλλά με τη “σταθερή βούληση να μετατρέπει πάντα τις αντιπαραθέσεις” σε “συγκλίνουσες δράσεις”
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία εν μέσω ομαδικών «πυρών» από το εσωτερικό και το εξωτερικό για τη διστακτικότητα στην παραχώρηση Leopard στο Κίεβο.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία – για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Μαζί, ως Ευρωπαίοι, για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού ειρηνευτικού μας σχεδίου», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.
«Το μέλλον» της Ευρώπης βασίζεται στη γαλλογερμανική «ατμομηχανή», τόνισε επίσης ο Γερμανός καγκελάριος. «Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία των χωρών μας, ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε τον «γαλλογερμανικό κινητήρα» «μηχανή συμβιβασμού» που επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση».
Ο πρόεδρος Μακρόν επικαλέστηκε ιδιαίτερα την ανάγκη «να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο», να ενθαρρυνθούν «η καινοτομία και οι τεχνολογίες του αύριο» και να ευνοηθεί μια «Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτικής δύναμης, σε ό,τι αφορά την άμυνα, σε ό,τι αφορά το Διάστημα, σε ό,τι αφορά τη διπλωματία».
Ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας βρίσκεται, εξάλλου, στο Παρίσι για κοινές συναντήσεις και 300 βουλευτές και από τις δύο χώρες συγκεντρώνονται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης για να τιμήσουν τα 60 χρόνια από τότε που η συνθήκη-ορόσημο σφράγισε τον δεσμό μεταξύ των άλλοτε εχθρών που σήμερα αποτελούν πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη Συνθήκη των Ηλυσίων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα προεδρεύσουν δύο γύρων συνομιλιών στο Μέγαρο των Ηλυσίων, εστιάζοντας πρώτα στην ενεργειακή και οικονομική πολιτική και μετά στην άμυνα.
Κορυφαία προτεραιότητα είναι η ανταπόκριση της Ευρώπης στις επιδοτήσεις για αμερικανικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες επιχειρήσεις στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με ανώτερους Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την απόφαση Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα παρέχουν γενναιόδωρη έκπτωση φόρου ύψους 7.500 ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε., προσφάτως διά στόματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από του βήματος του Φόρουμ του Νταβός.
Η Γαλλία θέλει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί άδικη κίνηση της Ουάσιγκτον. Το Παρίσι πιέζει ώστε η Ε.Ε. να χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές επιδοτήσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η κατανομή τους, να απλοποιηθεί η υποστήριξη της Ε.Ε. για επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένα κρατικό ευρωπαϊκό ταμείο για την ενίσχυση των πράσινων βιομηχανιών. Το Βερολίνο, ωστόσο, προειδοποιεί για τον προστατευτισμό.
Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε διαφορές στη στρατηγική μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, ιδίως στις ευρωπαϊκές συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης και την ανάσχεση του πληθωρισμού, καθώς και για μελλοντικές στρατιωτικές επενδύσεις.
Η συγκέντρωση της Κυριακής είναι η πρώτη διά ζώσης κοινή κυβερνητική συνάντηση από το 2019. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, αλλά έπαιρνε διαρκώς αναβολές.
Γάλλοι και Γερμανοί γιορτάζουν την 60ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων που υπογράφηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο και ηγέτη της αντιναζιστικής αντίστασης Σαρλ ντε Γκολ και τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ στις 22 Ιανουαρίου 1963.
Με πληροφορίες από Le Monde, Associated Press, Reuters