Haters και θεωρητικοί συνωμοσίας επιστρέφουν στο Twitter

Εκατοντάδες λογαριασμοί, στους οποίους πρόσφατα επετράπη να επιστρέψουν στο Twitter, διέδιδαν καταχρήσεις ή παραπληροφόρηση, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Σε αποκλειστική έρευνα, το BBC Monitoring ανέλυσε πάνω από 1.100 λογαριασμούς Twitter που είχαν απαγορευτεί προηγουμένως και επανήλθαν υπό τον νέο ιδιοκτήτη Ιλον Μασκ.

“Βρήκαμε στοιχεία για προβληματικό περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα σε πάνω από το ένα τρίτο από αυτούς.

Ο κ. Μασκ δηλώνει ότι είναι “απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου”. Το Νοέμβριο ανακοίνωσε μια “γενική αμνηστία” σε λογαριασμούς που είχαν ανασταλεί και οι οποίοι “δεν είχαν παραβιάσει τον νόμο ή δεν είχαν εμπλακεί σε περίεργα spam”.

Οι κανόνες του Twitter απαγορεύουν τη βία, τις άμεσες επιθέσεις και τις απειλές προς άλλους με βάση, για παράδειγμα, τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλο, καθώς και τους χαρακτηρισμούς ή άλλο περιεχόμενο που αποσκοπεί στην “απανθρωποποίηση, τον εξευτελισμό ή την ενίσχυση αρνητικών ή επιβλαβών στερεοτύπων”.

Ο ιστότοπος ισχυρίζεται επίσης ότι υιοθετεί μια προσέγγιση “μηδενικής ανοχής” απέναντι σε οποιοδήποτε υλικό που παρουσιάζει ή προωθεί τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι αρκετοί από τους λογαριασμούς που αποκαταστάθηκαν φαίνεται να παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες.

-Σχεδόν 190 λογαριασμοί στο σύνολο των δεδομένων μας προωθούσαν το μίσος και τη βία, συμπεριλαμβανομένων απεικονίσεων βιασμού, καθώς και κακοποίησης που απευθύνονταν στις γυναίκες και την κοινότητα ΛΟΑΤ
-Βρήκαμε επίσης έναν μικρό αριθμό λογαριασμών που περιείχαν σχέδια που φαίνεται να δείχνουν σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών
-Βρήκαμε επιπλέον πάνω από 270 λογαριασμούς που διέδιδαν παραπληροφόρηση, κυρίως σχετικά με τις εκλογές και τα εμβόλια Covid. Ωστόσο, δεν παραβιάζει όλο αυτό το περιεχόμενο τους υφιστάμενους κανόνες του Twitter.

Περιορίσαμε το σύνολο των δεδομένων μας σε λογαριασμούς που αποκαταστάθηκαν μεταξύ της 27ης Οκτωβρίου 2022 – της πρώτης ημέρας της εξαγοράς του κ. Musk – και της 10ης Ιανουαρίου, περιλαμβάνοντας προφίλ με πάνω από 10.000 followers.

Αυτοί οι λογαριασμοί είναι μόνο ένα μέρος των χιλιάδων που επετράπη να επιστρέψουν στο Twitter τους τελευταίους μήνες.

Για να εντοπίσουμε το προβληματικό περιεχόμενο χρησιμοποιήσαμε έναν συνδυασμό αναζητήσεων με λέξεις-κλειδιά και χειροκίνητης ανάλυσης δεκάδων – και μερικές φορές εκατοντάδων – αναρτήσεων σε κάθε λογαριασμό στο σύνολο δεδομένων μας.

Μεταξύ των λογαριασμών του Twitter επί του συνόλου των δεδομένων μας υπήρχαν λογαριασμοί με ιστορικό μισογυνιστικών σχολίων.

Ένας από αυτούς που είναι γνωστός σε πολλούς είναι ο Andrew Tate – διαδικτυακός influencer –  ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να φέρουν μέρος της ευθύνης για το βιασμό τους. Αυτή τη στιγμή κρατείται στη Ρουμανία στο πλαίσιο έρευνας για εμπορία ανθρώπων και βιασμό.

Από τότε που…αποκαταστάθηκε, οι οπαδοί του στην πλατφόρμα έχουν εκτοξευθεί – από 150.000 τον Νοέμβριο του 2022  έχουν φτάσει σήμερα στα πέντε εκατομμύρια.

Ανάμεσα σε κάποιους λιγότερο γνωστούς χρήστες που προωθούσαν τον μισογυνισμό ήταν ένας ο οποίος δήλωσε πως ξέρει ότι μια γυναίκα είναι “καλά” όταν θέλει να τη δείρει…..Ένας άλλος, αφού του επετράπη να επιστρέψει, δημοσίευσε ένα βίντεο που απεικόνιζε έναν βιασμό.

Μια ομάδα που είχε επανειλημμένα στοχοποιηθεί ήταν η κοινότητα ΛΟΑΤ. Είδαμε tweets που αναφέρονταν υποτιμητικά σε αυτούς ως “άρρωστους ανθρώπους”, “groomers” και “παιδόφιλους”.

Ο Imran Ahmed, από το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH), λέει ότι η οργάνωσή του έχει καταγράψει αύξηση της ορολογίας μίσους προς τις γυναίκες και τις ομάδες ΛΟΑΤ από τότε που ο κ. Musk ανέλαβε το Twitter, καθώς και ρατσιστικές προσβολές. Ισχυρίζεται ότι επειδή δεν εξέτασε επαρκώς όλους τους λογαριασμούς που είχαν ανασταλεί πριν τους επιτρέψει να επιστρέψουν στο Twitter, “αυτό που έκανε [ο Musk] είναι ουσιαστικά να ανοίξει τη μάνικα της φωτιάς, επιτρέποντας στο μίσος και την παραπληροφόρηση να πλημμυρίσουν την πλατφόρμα”. Ίσως τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αυτής της έρευνας ήταν δύο λογαριασμοί με εικόνες που απεικόνιζαν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Δεν επρόκειτο για πραγματικές εικόνες, αλλά για σχέδια.

Αναφέραμε αυτό το περιεχόμενο στο Twitter, το οποίο έκτοτε ανέστειλε έναν από τους λογαριασμούς και αφαίρεσε μια προβληματική εικόνα από έναν άλλο.

Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες βρήκαμε και αναφέραμε μέσω του ίδιου του ιστότοπου του Twitter έναν ακόμη λογαριασμό που αναρτούσε παρόμοιες εικόνες.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο λογαριασμός ήταν ακόμη ενεργός.

Πάνω από εκατό λογαριασμοί στο σύνολο δεδομένων μας διέδωσαν ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους.

Για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες υποστήριξαν εσφαλμένα ότι ο πρώην πρόεδρος  Bolsonaro είχε κερδίσει και τους δύο γύρους της προεδρικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία.

Άλλοι ισχυρίστηκαν λανθασμένα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ “κέρδισε με …κατολίσθηση” στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Τραμπ γιόρτασαν μάλιστα την επιστροφή τους στο Twitter με αναρτήσεις που απηχούσαν ψευδείς προεκλογικούς ισχυρισμούς.

Ο Mike Lindell, διευθύνων σύμβουλος της MyPillow και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ψευδούς θεωρίας ότι οι εκλογές του 2020 επηρεάστηκαν από απάτη, έγραψε στο Twitter: “Επέστρεψα! Σας ευχαριστώ @elonmusk και παρεμπιπτόντως λιώστε τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας και μετατρέψτε τα σε κάγκελα φυλακής!”.

Το Twitter αναφέρει ότι μπορεί να επισημάνει ή να αφαιρέσει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, καμία από τις αναρτήσεις που είδαμε να διαδίδουν τέτοιους ισχυρισμούς για τις εκλογές δεν έχει επισημανθεί.

Το Νοέμβριο, το Twitter σταμάτησε να εφαρμόζει την πολιτική παραπληροφόρησης του Covid, ωθώντας ορισμένους από τους σημαντικότερους διακινητές μύθων για τον κορονοϊό και παραπληροφόρησης για τα εμβόλια να επιστρέψουν.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Δρ Robert Malone, ο οποίος έχει προβεί σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων Covid, και ο καρδιολόγος Peter McCullough, ο οποίος έχει προωθήσει ψευδείς ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια Covid σκοτώνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Στοιχεία από διάφορους ανεξάρτητους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, καθώς και οι εμπειρίες περισσότερων από πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν δείξει ότι τα εμβόλια Covid είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες.

Συναντήσαμε επίσης πολυάριθμες αναρτήσεις που συνδέουν αβάσιμα τους “ξαφνικούς θανάτους” ανθρώπων με τα εμβόλια, και σε τουλάχιστον μία περίπτωση που οδήγησε στην παρενόχληση ενός γονέα που πενθεί.

Η πλειονότητα των λογαριασμών που αποκαταστάθηκαν στο σύνολο των δεδομένων μας δεν προωθούσαν ευθεία παραπληροφόρηση ή περιεχόμενο μίσους. Ορισμένες φορές δεν ήταν ακόμη σαφές γιατί ένας λογαριασμός είχε ανασταλεί εξαρχής.

Ωστόσο, για άλλους, η αμνηστία φαίνεται ότι ήταν μια ευκαιρία να επαναλάβουν το είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στην απαγόρευσή τους.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μόλις πάνω από δώδεκα λογαριασμοί στο σύνολο των δεδομένων μας, που αριθμούσε περισσότερους από 1.100, είχαν ανασταλεί εκ νέου ανεξάρτητα.

Επικοινωνήσαμε με το Twitter για σχόλια, αλλά δεν μας απάντησαν”

Επικεφαλής του ρεπορτάζ η Kayleen Devlin

Έρευνα και ανάλυση: Kayleen Devlin, Adam Robinson, Olga Robinson, Alistair Coleman, Paul Brown και Shayan Sardarizadeh.

Εικονογράφηση: Jenny Law

BBC