Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια είδα κρεμάλες στο news feed στο Facebook. Την αγανάκτηση, τον διχασμό, τον λαϊκισμό, και τη βία τα πληρώσαμε πολύ ακριβά στη διάρκεια της κρίσης. Τα πληρώσαμε κυριολεκτικά, σε χαμένα χρόνια ανάκαμψης, κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας, δηλαδή σε δουλειές, μισθούς, ψυχική υγεία, ποιότητα παιδείας, ποιότητα ζωής.
Εάν δεν αντιλαμβάνεστε ότι η ισοπέδωση όλων των πολιτικών, όλων των κομμάτων, του πολιτικού συστήματος γενικά, των εκλογών κλπ θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία – αυτή τη δημοκρατία όπως είναι, λειψή και κουτσή, αλλά πληρωμένη με αίμα – τότε λυπάμαι αλλά είστε μέρος του προβλήματος και συντελείτε στη διάβρωσή της. Όταν η ρητορική και η κουλτούρα της αυτολύπησης, της μετάθεσης των ευθυνών στους άλλους (στην κακιά ελίτ), των θεωριών συνωμοσίας, και της παραπληροφόρησης διαχέεται στον βαθμό που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες να διαχέεται – δηλαδή παντού, στις οικογένειες και στις παρέες μας – τότε είναι προφανές ότι δεν φταίει (μόνο) η πολιτική ηγεσία, αλλά έχουμε ευθύνη όλοι. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται σε όλους λέει το ίδιο το Σύνταγμα.
Αν δεν σας αρέσουν οι υπάρχοντες πολιτικοί, κατεβείτε εσείς και προσπαθήστε να πείσετε τους συμπολίτες σας να σας δώσουν σταυρό. Αν δεν σας αρέσουν τα υπάρχοντα κόμματα φτιάξτε άλλα και προσπαθήσετε να πείσετε άλλους να συνεργαστούν μαζί σας. Αν δεν σας αρέσουν οι υπάρχουσες πολιτικές ή η εφαρμογή τους, προσπαθήστε να κερδίσετε την υποστήριξη όλων των δρώντων (κρατικών και μη) που απαιτείται για να αλλάξει κάτι σε οποιαδήποτε σύγχρονη δημοκρατία.
Αν κάνετε κάτι από αυτά, θα συνειδητοποιήσετε μία πολύ δυσάρεστη αλήθεια. Το πρόβλημα δεν είναι «οι πολιτικοί» ή «τα κόμματα» ή «η ελίτ» αλλά «οι άλλοι άνθρωποι» δίπλα σας, αυτοί με τους οποίους μπαίνετε μαζί στο λεωφορείο και στο σουπερμάρκετ, οι άλλοι ιδιοκτήτες στην πολυκατοικία με τους οποίους δεν μπορείτε να συμφωνήσετε ούτε για να βάψετε δωρεάν την πρόσοψή της ή να ανάψετε το καλοριφέρ. Αυτούς πρέπει να πείσετε. Μ’ αυτούς πρέπει να τα βρείτε. Ας καταφέρουμε να διαχειριστούμε πρώτα μια πολυκατοικία σαν πολιτισμένοι άνθρωποι και μετά πάμε για να αλλάξουμε και το σύμπαν.