Η Βρετανίδα συγγραφέας Μπερναρντίν Εβαρίστο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, 27/3

Βραβευμένη συγγραφέας, ακτιβίστρια, καθηγήτρια, πρωταγωνίστρια σε δύο σειρές ντοκιμαντέρ του BBC, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker, η Μπερναρντίν Εβαρίστο (Bernardine Evaristo) θα συναντήσει πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό στις 27 Μαρτίου, στις 19:00, σε μια συζήτηση με τη σεναριογράφο, θεατρική συγγραφέα και πεζογράφο Aλεξάνδρα Κ. στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο, γεννημένη το 1959 από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή. Αφού εργάστηκε για δεκαετίες ως ηθοποιός, δασκάλα και τραγουδίστρια, βρέθηκε από το περιθώριο στο παγκόσμιο προσκήνιο. Το όνομά της μπήκε στη ζωή των ανήσυχων και ενημερωμένων αναγνωστών με το βιβλίο Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, που κέρδισε το βραβείο Booker το 2019 (εξ ημισείας με τις Διαθήκες της Μάργκαρετ Άτγουντ) και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση της Ρένας Χατχούτ. Η Εβαρίστο είναι μια φωνή της εποχής μας. Από τη μια, γράφει βασισμένη στις προσωπικές εμπειρίες του ρατσισμού, της οικογενειακής βίας και του αποκλεισμού. Μεγαλωμένη σε μια διαφυλετική πολύτεκνη οικογένεια και σε μια «λευκή» γειτονιά του Λονδίνου, έμαθε να παλεύει για να επιβιώσει κόντρα στις προκαταλήψεις, κυνηγώντας πάντα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει κερδίσει συνολικά 77 υποψηφιότητες, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσά τους το Indie Book Award for Fiction (2020) και το Βραβείο Βρετανικού Βιβλίου (2020).

Στο έργο της μεταφέρει τις αθέατες όψεις ενός κόσμου που μοιάζει καλοβαλμένος, αλλά κρύβει τα δικά του μυστικά στην ντουλάπα. Από την άλλη, γράφει για λογαριασμό των πολλών που δεν έχουν φωνή. «Η προσωπική επιτυχία έχει μεγαλύτερο νόημα όταν χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει κοινότητες που αλλιώς έχουν μείνει πίσω. Είμαστε όλοι αλληλένδετοι και πρέπει να φροντίζει ο ένας τον άλλον» δηλώνει η ίδια. Στο Μανιφέστο (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, Εκδόσεις Gutenberg, 2022) μιλά για τον ρατσισμό που βίωσε από τα παιδικά της χρόνια και για τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της και οι οποίες συνδέονται με τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλικότητα, το πέρασμα της νιότης, καταθέτοντας τις σκέψεις της με συγγραφική δεξιοτεχνία και τόλμη. Με την ίδια δεξιοτεχνία και τόλμη που επιστρατεύει στις Ξανθές ρίζες (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, Εκδόσεις Gutenberg, 2023) για να περιγράψει μια αντεστραμμένη ιστορία της δουλείας: τι θα γινόταν αν οι λευκοί ήταν δούλοι των μαύρων;

Εκδήλωση: 27.03.2023, ώρα 19:00, Κεντρική Σκηνή, με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ.

Επιμέλεια: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Πάσκουα Βοργιά, Λευτέρης Καλοσπύρος, Κώστας Δαρδανός

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και στη νοηματική γλώσσα.

Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία της, που θα πωλούνται και στη Στέγη εκείνη την ημέρα.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107-109
Αθήνα