Eκθεση “Σκιές” με έργα του Νίκου Κεσσανλή
Η Ελληνογερμανική Αγωγή διοργανώνει κάθε χρόνο ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, ενθαρρύνοντας την εξοικείωση των παιδιών με τη δημιουργικότητα και την πνευματικότητα της τέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση “Σκιές” με έργα του Νίκου Κεσσανλή (1930-2004), εμβληματικής μορφής της γενιάς του ’60, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ελένης Κούκου.

Θα παρουσιαστούν 8 έργα από τις Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας, την πιο
χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του που πρωτοέκανε τη δεκαετία του 1960 και ανήκουν στο κίνημα της mec art (Μηχανική Τέχνη). Η σειρά που παρουσιάζεται στην έκθεση έγινε την ίδια περίοδο που ο καλλιτέχνης δημιούργησε το μεγάλο έργο Η Ουρά στον σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια.

Ο Κεσσανλής βρέθηκε στο Παρίσι του 1960 και συμμετείχε ενεργά στο πνεύμα της εποχής, στο πνεύμα της ρήξης με την παραδοσιακή ζωγραφική. Έτσι προέκυψε η mec art (Μηχανική Τέχνη), της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Τα έργα του διεύρυναν το πεδίο της ζωγραφικής μέσω της εισαγωγής του μηχανικού, του τυχαίου, του αυθόρμητου αλλά και της παράδοσης με αναφορές στο ανατολίτικο θέατρο σκιών. Οι Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας απεικονίζουν διαφορετικές σκιές/εκδοχές του εαυτού μας, που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τη βραδιά των εγκαινίων, και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τις δικές τους σκιές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την ίδια μέθοδο που έκανε τα έργα του ο Νίκος Κεσσανλής.

Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 20:00